pół kg. wieprzowiny (np. szynka)
20 dag wędzonego boczku
3 duże ogórki kiszone
2 cebule
2 ząbki czosnku
koncentrat pomidorowy
kilka szklanek wody lub bulionu (u nas był rosół z królika)
sól
pieprz czarny
słodka papryka
liść laurowy
kilka ziaren ziela angielskiego
mąka
olej
natka pietruszki (do posypania)
ser żółty (opcjonalnie)
Wieprzowinę pokroić w kostkę,doprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące i smażyć na patelni, aż mięso będzie rumiane. Następnie przełożyć wieprzowinę do garnka i zalać kilkoma szklankami bulionu. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i dusić do miękkości.
Na pozostałym oleju usmażyć boczek pokrojony w paski i obtoczony w mące. Dorzucić do wieprzowiny. Cebulę pokroić w piórka i również usmażyć. Czosnek pokroić w plasterki i dorzucić do cebuli pod koniec smażenia. Wszystko wrzucić do garnka z mięsem i dusić na wolnym ogniu.
Na 10-15 minut przed końcem gotowania dodać koncentrat pomidorowy (ok. 2 łyżek), pokrojone w półplasterki ogórki kiszone i obrane ze skórki oraz paprykę słodką.
Podawać posypane natką pietruszki lub startym żółtym serem (ale niekoniecznie).
*forszmak można zabielić śmietaną (my z tego zrezygnowaliśmy).
![]() |
Wersja dla dzieci z ziemniakami |
nigdy nie jadłam czegoś takiego, będę musiała spróbować ugotować :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie! Jest naprawdę pyszny!
UsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńStarałam się :)
UsuńPotrawy jednogarnkowe wyśmienicie smakują. Muszę coś takiego przygotować w weekend.
OdpowiedzUsuńMożna dodać pieczarek podsmażonych, ja nie dawałam ze względu na dzieci, ale z pieczarkami jest świetny!
UsuńNa jesienne zimne wieczory idealny :)
OdpowiedzUsuńA już się niestety takie zaczynają.. ;(
UsuńAga, bardzo fajne regionalne danie :)
OdpowiedzUsuńI jest bardzo pyszne, jednogarnkowe, takie lubię najbardziej :)
UsuńBardzo ciekawa propozycja
OdpowiedzUsuńI bardzo smaczna! proszę spróbować :)
UsuńRobilam wielokrotnie, bardzo nam smakuje i przepis rozdałam znajomym. Jutro znów będzie na obiad :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że moje przepisy smakują i idą w świat :) :) :)
UsuńOj bardzo smakują :) surowka z selera naciowego tez wypróbowana i jedzona ze smakiem. Pozdrawiam.
UsuńSuper :)
Usuń