Sezamowiec

Nasza propozycja pysznego ciasta na niedzielę, ale nie tylko. Dla wielbicieli sezamków, z masą karmelowo-chałwową. Najlepsze jest na drugi dzień, kiedy smaki ładnie się "przegryzą" a blaty ciasta skruszeją. Wbrew pozorom to nie jest ciasto bardzo czasochłonne, przygotowanie zajęło mi ok. 3 godzin (z tym, że placki piekłam oddzielnie). Polecam to ciasto, bo jest naprawdę smaczne!

Ciasto:
1/2 kg mąki
1 kostka margaryny
1/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 żółtek

Masa na 1 placek:
5 białek
1/2 szklanki  cukru
1 słoik dżemu np. śliwkowego
1 paczka wiórków kokosowych ( u mnie 90 g.)

Masa na 2 placek:
1/4 kostki margaryny
2 duże łyżki miodu (np. gryczanego)
1/5 szklanki cukru
3/4 szklanki sezamu

Masa chałwowo - karmelowa:
3/4 kostki margaryny
15 dag chałwy
1/5 szklanki cukru


Mąkę przesiać, dodać cukier, proszek do pieczenia, margarynę, posiekać dokładnie, następnie dodać żółtka i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 2 równe części.

1 placek - jedną część ciasta posmarować dżemem. Ubić pianę z białek, pod koniec dodać cukier ciągle ubijając. Gdy piana będzie już sztywna wsypać wiórki i delikatnie wymieszać. Gotową pianę z wiórkami wyłożyć na dżem. Piec ok 20-30 minut w 180 stopniach - aż masa z wiórkami będzie podpieczona.

2 placek - drugą część ciasta wyłożyć na blachę. Sezam przyrumienić na suchej patelni. Resztę składników, czyli margarynę, miód i cukier zagotować. Dodać do tego przyrumieniony sezam i gorącą masę wyłożyć na ciasto. Piec ok 20 minut w 180 stopniach, aż warstwa sezamowa będzie szklista.

Przygotować masę karmelowo-chałwową: margarynę, chałwę i cukier rozpuścić, ale nie gotować, masa ma być gorąca i jednolita. Następnie masę wystudzić - podczas stygnięcia będzie gęstnieć. Jak już będzie dość gęsta przełożyć nią obydwa placki. Placek kokosowy na dole - masa karmelowo-chałwowa - placek sezamowy. Przechowywać w lodówce.

*jeśli zbyt mocno przypieczemy placek sezamowy i sezam będzie twardy po wystudzeniu, możemy placek sezamowy dać na spód, a na wierzch placek kokosowy. Pod wpływem masy karmelowo-chałwowej sezam zmięknie. 


Z pyszną kawusią produkcji Tatowej :)




8 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Wilczkowy Świat , Blogger