Surówka na miesiąc
Bardzo smaczna surówka, która im dłużej stoi tym jest smaczniejsza. Dodatek zalewy octowej sprawia, że smaki świetnie się przegryzają. Może stać w lodówce aż miesiąc, stąd taka nazwa. Świetna do obiadu i co najważniejsze nie trzeba jej robić codziennie.
3 kg kapusty
3 marchewki
1 cebula
1/3 szklanki cukru
Zalewa
1,5 szklanki oleju
1 szklanka octu
1/2 szklanki cukru
2 łyżki soli
Kapustę poszatkować, marchewki zetrzeć na tarce jarzynowej,cebulę pokroić w kostkę. Wszystko zasypać cukrem i zostawić na 1 godzinę.
Zagotować zalewę i gorącą zalać warzywa. Wymieszać i poczekać do ostygnięcia. Złożyć do pojemniczków lub słoików, wstawić do lodówki. Najlepiej smakuje po kilku dniach.
3 kg kapusty
3 marchewki
1 cebula
1/3 szklanki cukru
Zalewa
1,5 szklanki oleju
1 szklanka octu
1/2 szklanki cukru
2 łyżki soli
Kapustę poszatkować, marchewki zetrzeć na tarce jarzynowej,cebulę pokroić w kostkę. Wszystko zasypać cukrem i zostawić na 1 godzinę.
Zagotować zalewę i gorącą zalać warzywa. Wymieszać i poczekać do ostygnięcia. Złożyć do pojemniczków lub słoików, wstawić do lodówki. Najlepiej smakuje po kilku dniach.
witam mam zagotowac ocet z olejem ??
OdpowiedzUsuńTak. Wszystkie składniki zalewy połączyć i doprowadzić do wrzenia :)
Usuń