Sernik wiedeński

Pyszny, klasyczny sernik, na biszkoptowym spodzie, ale równie dobrze można zrobić bez spodu. Z wiejskiego, ekologicznego twarogu, z dodatkiem oleju, dzięki któremu sernik jest nieco lżejszy. Z pyszną polewą czekoladową, przygotowaną na bazie gorzkiej czekolady. Po prostu trzeba go zrobić!


ok. 700 g. twarogu
4 jajka
1 szklanka cukru
budyń śmietankowy
10 dag masła
1 łyżka oleju 
biszkopty okrągłe (opcjonalnie)

Polewa czekoladowa:
pół tabliczki gorzkiej czekolady
1 łyżeczka mleka 





Twaróg zmielić przynajmniej dwukrotnie lub zmiksować w malakserze.

Do rozmiksowanego twarogu dodawać po jajku, cukier, miękkie masło, budyń. Na koniec wlać łyżkę oleju.

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na dnie okrągłe biszkopty, wylać na nie masę serową. Piec ok. 1 - 1,5 godziny w 180 stopniach. Studzić przy lekko uchylonym piekarniku. 

Czekoladę połamać w małe kawałki, dodać mleko i wszystko rozpuścić w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladą posmarować wystudzony wierzch sernika.

Sernik wyjęty z piekarnika

Podpieczone brzegi, mniam...

Z polewą i przed zjedzeniem :) 





10 komentarzy:

  1. Prezentuje się znakomicie. W weekend zrobię, bo mój mąż przepada za sernikami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja teraz mam ochotę na sernik z brzoskwiniami, dawno nie robiłam

      Usuń
  2. Moja mama jest królową serników, więc samej jakoś nigdy nie chciało mi się piec ;) Najbardziej lubię właśnie takie - z polewą czekoladową :) A jeśli w środku znajdą się jeszcze wiśnie i migdały, to już w ogóle odpływam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam właśnie taki sernik z polewą czekoladową. Przepis jest prosty a sernik zawsze wychodzi przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie, wystarczy tylko wszystko razem porządnie wymieszać i samo się piecze :)

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) musimy się kiedyś umówić na degustację :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Wilczkowy Świat , Blogger