Biszkopt czekoladowy

Mój najlepszy (póki co) i niezawodny od lat przepis na biszkopt czekoladowy. Bez proszku do pieczenia, puszysty, mięciutki. Po wyjęciu z piekarnika należy upuścić go na podłogę (oczywiście w blaszce), wtedy nie opadnie i jest idealnie równy. Można go wykorzystać do tortów, spokojnie da się podzielić na 3 blaty, ja skorzystałam z niego piekąc Kopiec Kreta.


Czytaj dalej »

Pyzy z mięsem

Pyzy najbardziej lubią dzieci - te świeże prosto z garnka, gorące i te odsmażane na patelni, pokrojone na połowę, aby miały fajną, chrupiącą skórkę. Najczęściej robię pyzy tylko na gotowanych ziemniakach, bo po prostu robi się je szybciej. A do nadzienia zwykle używam mięska gotowanego drobiowego (pozostałego z rosołu),  czasem mieszam z mieloną łopatką wieprzową. I obowiązkowo smażona cebulka. Mniam.


Czytaj dalej »

Zupa mleczna z lanymi kluskami

Któregoś dnia zachciało mi się zupy mlecznej - takiej jaką robiła mi w dzieciństwie mama. Słodkiej, z kluseczkami lanymi, z mleczkiem prosto od krowy.. Jako, że nie miałam mleka od krowy, musiałam się zadowolić mlekiem z kartonu. Posypałam zupę cynamonem,dodałam cukru waniliowego. Młodszemu dziecku bardzo posmakowało bo rzadko robię mleczne zupy. A dla mnie to takie wspomnienie dzieciństwa :)


Czytaj dalej »

Zupa gulaszowa z pieczoną papryką

Jak tylko zaczyna się jesień to często robię zupę gulaszową. Przypomina danie jednogarnkowe, jest bardzo treściwa i sycąca. Przepis pochodzi z Kuchni Lidla, ale jest nieco zmodyfikowany (m.in. nie ma imbiru ani cytryny). Zupa gulaszowa bardzo posmakowała wszystkim, nawet nasz niejadek zajadał się, aż mu się uszy trzęsły.


Czytaj dalej »

Koktajl jaglany z bananem i miodem

Kaszę jaglaną odkryłam ponad 3 lata temu. Zaczęłam ją gotować starszemu dziecku przy rozszerzaniu diety i tak już zostało, co drugi dzień musiała być kasza jaglana w formie musu z owocem lub dżemem. Jak młodsze dziecko podrosło to też polubiło i teraz obaj domagają się kaszki. Często robię ją w formie koktajlu, zmieniam tylko dodatki. Dzisiaj z bananem, siemieniem lnianym i miodem. 


Czytaj dalej »

Piątkowe Inspiracje - Krupnik odchudzony

Nasza dzisiejsza propozycja to krupnik na wywarze warzywnym. Zwykle robię krupnik na skrzydełkach lub udkach z kurczaka, tym razem postanowiłam użyć włoszczyzny do wywaru. Stąd nazwa "odchudzony". Wyszedł pyszny, bardzo smaczny i sycący.


Czytaj dalej »

Forszmak lubelski

Niesamowicie sycące danie jednogarnkowe dzisiaj gości na naszym stole. Już od dawna miałam ochotę na forszmak, który przecież jest naszą regionalną potrawą. Nasza wersja jest bez pieczarek, na wieprzowinie, z dodatkiem boczku wędzonego i ogórków kiszonych. Dodatkowo specjalnie dla dzieci są ziemniaki - można je wymieszać z forszmakiem, można je podać oddzielnie. Zapraszam serdecznie do spróbowania!


Czytaj dalej »

Kruche ciasto ze śliwkami i czarną porzeczką

Pyszne, klasyczne kruche ciasto ze śliwkami. Można dodać do niego świeże śliwki lub jak u nas uprażone na patelni. Z dodatkiem smalcu, który nadaje kruchości. Dla mnie najlepsze na ciepło, z kubkiem gorącej kawy lub kakao.  


Czytaj dalej »

Miód z mlecza (mniszka)

Katar i kaszel, który dopadł moje dzieci parę dni temu przypomniał mi, że w piwnicy mam kilka słoiczków pysznego miodu z mlecza czyli mniszka lekarskiego. Miód robiłam jeszcze w maju, ze świeżych majowych żółtych kwiatów mlecza. Miód ten ma szereg właściwości prozdrowotnych, pomaga w leczeniu infekcji dróg oddechowych i obok soku z owoców bzu czarnego jest obecnie naszą bronią w walce z wirusami.


Czytaj dalej »

Kurczak po meksykańsku

Nasza wariacja na temat kurczaka. Z dodatkiem papryki, czosnku, fasoli i kukurydzy. Dla chętnych z żółtym serem. Bardzo smaczne danie i szybkie - samo przygotowanie trwa około pół godziny (oprócz wcześniejszej marynaty). Sycące, można je podać z ryżem, ale równie dobrze z kaszą kuskus czy jęczmienną. Polecam gorąco!


Czytaj dalej »

Sezamowiec

Nasza propozycja pysznego ciasta na niedzielę, ale nie tylko. Dla wielbicieli sezamków, z masą karmelowo-chałwową. Najlepsze jest na drugi dzień, kiedy smaki ładnie się "przegryzą" a blaty ciasta skruszeją. Wbrew pozorom to nie jest ciasto bardzo czasochłonne, przygotowanie zajęło mi ok. 3 godzin (z tym, że placki piekłam oddzielnie). Polecam to ciasto, bo jest naprawdę smaczne!

Czytaj dalej »

Kasza manna na mleku kokosowym z jeżynami

Często gotuję kaszę mannę dzieciom na drugie śniadanie. Zazwyczaj na wodzie z różnymi dodatkami w postaci świeżych lub mrożonych owoców, domowych soków lub dżemów. Dzisiejsza kasza na mleku kokosowym bardzo im przypadła do gustu. Ma delikatny smak i prawie nie czuć w niej kokosa. Pycha!


Czytaj dalej »

Kalafior zapiekany pod beszamelem

Prosty i szybki pomysł na kalafiora. Bardzo smaczny zarówno na ciepło jak i na zimno. Z dodatkiem mojego ulubionego sosu beszamelowego. Jako dodatek do dań lub jako samodzielne danie. Bardzo nam posmakował i bardzo szybko zniknął. Zachęcam do spróbowania!


Czytaj dalej »

Piątkowe Inspiracje - Sałatka śledziowa z papryką

Bardzo lubię śledzie, ale takie solone, bez dodatków, które się moczy i samemu przygotowuje. Dzisiaj proponuję sałatkę śledziową z papryką bez soli i przypraw, bo śledzie same w sobie są słone. Doskonała przekąska, przystawka czy jak w przypadku młodszego dziecka - dodatek do śniadania :)

Czytaj dalej »

Pizza wiejska

Wszyscy bardzo lubimy pizzę, domowa jest oczywiście najlepsza, każdy dodaje te składniki, które lubi najbardziej. Dzisiejsza wersja powstała dość spontanicznie z produktów, które aktualnie były w lodówce. A wiejska, bo akurat mieliśmy swojskie ogórki kiszone, kiełbasę wiejską i mnóstwo cebuli. 


Czytaj dalej »

Muffinki z jeżynami

Jeśli mamy ochotę na coś słodkiego i szybkiego w przygotowaniu to najlepsze są muffinki. Dziś klasyczne, jasne, mięciutkie, na bazie mleka kokosowego. Z pysznymi jeżynami, ale równie dobrze można dodać do nich inne sezonowe owoce. Smakują rewelacyjnie!


Czytaj dalej »

Jeżyny w soku własnym

Dostałam pyszne jeżyny i chciałam część z nich przechować na zimę. Chciałam też, by zawierały sto procent owoców, bez dodatku wody, by móc je dodać do zimowej rozgrzewającej herbatki lub płatków owsianych. Zrobiłam więc jeżyny w syropie, a właściwie we własnym soku. Pyszne i aromatyczne, zachęcam do zrobienia!


Czytaj dalej »

Zupa kalafiorowa - krem - z grzankami

Dziś zapraszam na zupę kalafiorową, zupę krem, która bardzo posmakowała naszej rodzinie. Złociste grzanki i przyprawy nadają jej charakteru, bo kalafior sam w sobie jest raczej mdły. Warto zrobić tę zupę zwłaszcza teraz, gdy sezon na kalafiory trwa w najlepsze.


Czytaj dalej »

Ciastka pieczarki

Wiele osób zrobiło już te ciasteczka więc postanowiłam spróbować i ja. Przepis zaczerpnęłam z internetu, zmodyfikowałam do potrzeb dzieci i voila! Pyszne,rozpływające się w ustach, mięciutkie ciasteczka, o nieco piaskowej konsystencji. Większość zniknęła zanim zdążyłam zrobić zdjęcia. 

Czytaj dalej »

Mleko kokosowe

Po udanej produkcji mleka owsianego, za którym dzieci przepadają, postanowiłam zrobić domowe mleko kokosowe. Mleko kokosowe w puszce kupiłam tylko raz i po przeczytaniu składu postanowiłam, że nigdy więcej. Domowe mleko kokosowe jest zdrowe i smaczne, trzeba tylko pamiętać by wybierać jak najzdrowsze wiórki, najlepiej eko, bez dodatków.


Czytaj dalej »

Surówka na miesiąc

Bardzo smaczna surówka, która im dłużej stoi tym jest smaczniejsza. Dodatek zalewy octowej sprawia, że smaki świetnie się przegryzają. Może stać w lodówce aż miesiąc, stąd taka nazwa. Świetna do obiadu i co najważniejsze nie trzeba jej robić codziennie. 


Czytaj dalej »

Sos beszamelowy na mleku owsianym

Uwielbiam sos beszamelowy, a najbardziej chyba smak gałki muszkatołowej. Dzisiejsza wersja przygotowana na mleku owsianym w niczym nie odbiega w smaku od wersji tradycyjnej. Zachęcam bardzo do spróbowania!


Czytaj dalej »

Barszcz ukraiński z fasolą

Kolejna nasza wariacja - barszcz ukraiński bez kapusty za to z fasolą. Bardzo smaczny z zasmażką zamiast śmietany. Na bazie rosołu choć można użyć też wywaru jarzynowego lub ugotować na "kości". Dzieciom bardzo posmakowała fasola i wyjadały z barszczu tylko ją. Zapraszamy do spróbowania!


Czytaj dalej »

Piątkowe Inspiracje - sałatka z tuńczykiem

Pyszna i szybka sałatka w dwóch wersjach - pierwsza lżejsza, świetna dla naszego starszego dziecka (i bardzo też przez niego polubiona) - druga z dodatkiem majonezu i jajka. Obie bardzo nam posmakowały, Wy również spróbujcie! :) 


Czytaj dalej »

Pieczone udka z miodem

Kolejny pomysł na szybki i smaczny obiad. Pieczone udka z dodatkiem ulubionych przypraw i miodu, który nadaje charakterystycznego smaczku i powoduje, że skórka bardzo fajnie się rumieni. Robi się je bardzo szybko, wystarczy włożyć zamarynowane udka do naczynia bądź rękawa i zapiec.

Czytaj dalej »

Miodowiec z masą z kaszy manny (bez mleka i białka jaja)

Od dawna miałam ochotę na ciasto miodowe. Jest ono trochę pracochłonne i wymaga późniejszego długiego macerowania. Chciałam też, aby wszyscy mogli je jeść. Tak powstał nasz miodowiec bez mleka, na bazie mleka owsianego, bez całych jaj, jedynie z użyciem żółtek. I oczywiście na margarynie bezmlecznej. Taki miodowiec jest bardzo smaczny, w smaku niczym nie odbiega od tradycyjnego ciasta miodowego. Przepis na ciasto i masę znalazłam na tej stronie i zmodyfikowałam do naszych potrzeb. Zapraszam!


Czytaj dalej »

Mleko owsiane

Z powodu alergii naszego starszego dziecka bardzo rzadko używam do gotowania mleka, jogurtów, śmietany, sera. Dlatego też często sięgamy po mleko roślinne. Mleko owsiane jest ostatnio naszym ulubionym mlekiem. Dzieci lubią je pić zaraz po przygotowaniu, poza tym mleko owsiane świetnie nadaje się do ciast, deserów, nawet kawy - choć nie pieni się jak zwykłe mleko. Najlepsze jest oczywiście domowej roboty.


Czytaj dalej »

Pierś z kurczaka w sosie cukiniowo - brzoskwiniowym

Moje towarzystwo nie przepada za cukinią więc staram się ją przemycać w różnorodny sposób najczęściej tak, aby nie było widać, że to jest cukinia. Dzisiaj padło na kurczaka w sosie cukiniowym z dodatkiem brzoskwini. Sos wyszedł pyszny i nikt się nie zorientował, że to była cukinia :)

Czytaj dalej »

Grochówka

Staram się przygotowywać zupy często, bo dzieci bardzo je lubią. Dziś u nas pyszna grochówka na wędzonym żeberku. Sycąca i pożywna z fasolą tak ostatnio polubioną przez maluchów. Ze świeżym majerankiem prosto z doniczki. Zapraszamy!


Czytaj dalej »

Ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto, które często gości na naszym stole. Wilgotne, miękkie, proste w przygotowaniu. Nasza wersja jest bez orzechów i rodzynek, ale spokojnie można je dodać, wtedy będzie smaczniejsze. Zapraszamy do degustacji!


Czytaj dalej »

Muszelki makaronowe nadziewane mięsem mielonym

Dzisiaj propozycja na danie obiadowe, które wymaga troszkę pracy, ale za to jest bardzo bardzo smaczne. Muszelki z makaronu zapiekane w pysznym sosie pomidorowym, z dodatkiem naszego ulubionego mielonego mięsa. Zrobiłam wersję z serem żółtym i bez sera - dla starszego dziecka.

Czytaj dalej »

Pierś z kurczaka z suszonymi pomidorami w papilotkach

Nasz pomysł na zdrowe, bardzo proste i dietetyczne danie. Robi się praktycznie samo, a suszone pomidory nadają fajnego smaczku. Pierś jest miękka i soczysta, bardzo posmakowała dzieciakom.


Czytaj dalej »

Piątkowe Inspiracje - Kotlety rybne

Moje dzieci bardzo lubią kotlety mielone, za rybami zaś nie przepadają. Postanowiłam zrobić więc takie rybne mielone i okazało się, że był to strzał w dziesiątkę. Odtąd przynajmniej raz w tygodniu takie kotlety u nas goszczą. Zapraszamy do spróbowania!


Czytaj dalej »

Letnia sałatka orzeźwiająca z awokado

Bardzo lekka, bardzo letnia i delikatna sałatka, którą możemy spokojnie jeść bez obawy o linię. Nadaje się jako przekąska, na spotkania towarzyskie, bez dodatku majonezu i białek jajka idealna dla naszego alergika. Zapraszamy!


Czytaj dalej »

Fasolka szparagowa z bułeczką

Dzieciaki przepadają za taką fasolką. Wyjadają ją palcami prosto z patelni i często to jest ich główne danie obiadowe,a nie dodatek. W tym roku jest bardzo sucho i zdarzają się fasolki łykowate więc trzeba było uważać podczas jedzenia na te ostre włókna. Ale nie przeszkodziło to moim małym pożeraczom. Zapraszam, bo jest naprawdę pyszna!


Czytaj dalej »

Szarlotka królewska

Uwielbiamy ten rodzaj szarlotki. Jest pyszna, orzeźwiająca, bo z lodówki, a bita śmietana po prostu rozpływa się w ustach. Kiedyś robiłam bitą śmietanę z galaretką, ale jak dla mnie ma wtedy taki sztuczny smak. Usztywniam ją teraz dodatkiem samej żelatyny. Najlepsza jest na drugi dzień, aż smaki się przegryzą. 



Czytaj dalej »

Sos pieczarkowy

Świetny sosik, bez dodatku śmietany więc idealny dla naszego alergika. Generalnie nie podaję dzieciom grzybów ale staram się przygotowywać dania obiadowe w taki sposób,  aby w razie potrzeby wszyscy mogli je zjeść. Sos robiłam specjalnie do papryki faszerowanej, ale z powodzeniem można go wykorzystać jako dodatek do różnych kotletów, mięsa pieczonego lub czegokolwiek chcemy. 


Czytaj dalej »
Copyright © 2014 Wilczkowy Świat , Blogger