Pierogi z wiśniami

Moje towarzystwo uwielbia pierogi i to w każdej postaci: pierogi ruskiepierogi z kaszą jaglanąpierogi z jagodami. Dzisiaj padło na pierogi z wiśniami. Zanim je wszystkie ugotowałam, to praktycznie wszystko zostało zjedzone, dla mnie został tylko jeden... Ze słodką śmietanką lub cukrem. Przepyszne, lekkie, tylko za szybko znikają z talerza.


Czytaj dalej »

Barszcz czerwony z buraczków na żeberkach

Bardzo smaczny barszcz czerwony na żeberkach, nieco inny niż barszcz ukraiński z fasolą, ale równie smaczny. Intensywnie czerwony dzięki dodatkowi cukru i kwasku cytrynowego. Dla naszego alergika była wersja bez jajka i śmietany. Z mięsem z ugotowanych żeberek. Mniam!


Czytaj dalej »

Mus jaglano - owsiany z czerwoną porzeczką

Kolejny pomysł na szybkie dziecięce drugie śniadanie. Smakowity mus z wykorzystaniem ugotowanych płatków owsianych górskich, kaszy jaglanej, z dodatkiem siemienia lnianego i czerwonej porzeczki - może być mrożona, u nas była w postaci dżemu (galaretki). Dzieciom bardzo smakują takie słodkie śniadanka, czasami robię je w formie koktajli, dziś była wersja nieco gęstsza, do wyjadania łyżką.


Czytaj dalej »

Czekoladowe brownie z burakami

Bardzo wilgotne, lekko zakalcowate ciasto czekoladowe z dodatkiem buraczków ćwikłowych. Było już ciasto marchewkowe wiec pora na ciasto buraczane. Dzięki swojej konsystencji nie czuć wcale, że jest z dodatkiem jakiegokolwiek warzywa. Z żółtkami (bez białek), bez mleka, starszemu dziecku średnio przypadło do gustu, za to młodszy bardzo chętnie zjadł wszystkie porcje. 


Czytaj dalej »

Budyń czekoladowy z kaszy jaglanej

Prawie jak budyń na mleku, ale zdecydowanie zdrowszy i przede wszystkim doskonały dla alergików. Dzisiaj z dodatkiem ciemnego kakao, na które na szczęście nasz alergik nie ma uczulenia. Budyń taki jest świetny na drugie śniadanie lub podwieczorek, lub po prostu jak nasze dzieci (albo nas) najdzie ochota na coś słodkiego.


Czytaj dalej »

Piątkowe Inspiracje - Zupa z pieczonej dyni

W tym roku mało u nas było dyniowych dań. Więc jak tylko zobaczyłam w warzywniaku piękną, pomarańczową dynię to postanowiłam ją wykorzystać i zrobić pyszną, rozgrzewającą zupę. Dynię piekłam razem z czosnkiem i warzywami, przez co nabrała fajnego aromatu i smaczku. A dodatek curry i imbiru dodatkowo urozmaicił i wzbogacił jej smak. Naprawdę polecam!



Czytaj dalej »

Ciasto Fale Dunaju

To ciasto jest pyszne o każdej porze roku. Uwielbiam je z wiśniami i masą budyniową, ale równie pyszne jest z innymi owocami, nawet bez masy. Jest doskonałe na specjalne okazje, ale może być też świetnym dodatkiem do herbaty. Na pewno posmakuje tym, którzy jeszcze go nie znają.


Czytaj dalej »

Sok z ciemnych winogron

Moje dzieci uwielbiają soczki, kompoty, herbatki owocowe. Nie kupuję im gotowych soczków ze sklepu, a jeśli już to bardzo rzadko. Staram się przygotowywać je w domu, z ekologicznych produktów, aby były jak najbardziej naturalne i zdrowe. Niedawno zrobiłam sok z ciemnych winogron, który moim dzieciom bardzo posmakował. Robi się naprawdę bardzo szybko, wystarczy mieć garnek z durszlakiem do gotowania na parze. 

Pyszny, ciemny sok z winogron

Czytaj dalej »

Zupa kalafiorowa bez śmietany

Kolejna pyszna zupka z naszej kolekcji zup - kalafiorowa, ale nie zupa krem (choć ją też mocno polecam). Z chrupiącymi warzywami, delikatna, bez śmietany, na lekkiej zasmażce, z aromatycznym koperkiem. Bardzo serdecznie zapraszam do spróbowania!


Czytaj dalej »

Piątkowe Inspiracje - Pierogi z kaszą jaglaną, rodzynkami i musem truskawkowym

Dzisiaj pierogi na słodko, z kaszą jaglaną ugotowaną na sypko, z dodatkiem cukru waniliowego, rodzynek, z pysznym musem truskawkowym - ja używałam swoich truskawek mrożonych, które przed zamrożeniem zmiksowałam, ale można użyć innych owoców lub słodkiej śmietanki. Dzieci zajadały się bardzo, szczególnie takimi ciepłymi, wyjętymi prosto z wody.


Czytaj dalej »

Sernik wiedeński

Pyszny, klasyczny sernik, na biszkoptowym spodzie, ale równie dobrze można zrobić bez spodu. Z wiejskiego, ekologicznego twarogu, z dodatkiem oleju, dzięki któremu sernik jest nieco lżejszy. Z pyszną polewą czekoladową, przygotowaną na bazie gorzkiej czekolady. Po prostu trzeba go zrobić!


Czytaj dalej »

Piątkowe Inspiracje - Owsianka z jabłkami i cynamonem

Idealna propozycja na jesienne śniadanie to sycąca owsianka. Z dodatkiem rozgrzewającego cynamonu i startego jabłka, pachnąca szarlotką, z odrobiną miodu. Pycha... Polecam każdemu, bo owsianka dodaje sił na cały dzień a jednocześnie jest niesamowicie smaczna.


Czytaj dalej »

Dżem ze śliwy tarniny

Jedliście kiedyś taki dżem? A raczej przecier? Ja jeszcze nie, ale trzeba próbować nowych smaków, zwłaszcza że owoce tarniny są bardzo zdrowe. Tarnina ma działanie przeciwbiegunkowe, przeciwzapalne i antybakteryjne, zapobiega tworzeniu się miażdżycy, a u dzieci pomaga w nieżytach żołądka i jelit. Owoce tarniny maja bardzo kwaśny smak, dlatego trzeba je zbierać po przymrozkach. Do dżemu z tarniny dodałam sporo cukru a i tak jest nieco kwaskowaty. Podobno jest świetny do mięs - niedługo się przekonamy.


Czytaj dalej »

Gulasz wieprzowy z selerem naciowym

Pyszny, sycący o delikatnym selerowo - pomidorowym smaku. Pomysł na gulasz wieprzowy z selerem naciowym wpadł mi do głowy, gdy zastanawiałam się co zrobić z resztą selera (część wykorzystałam do surówki z selera naciowego). Wszystkim nam to danie bardzo posmakowało więc częściej będę robić takie połączenia smakowe. Sam seler jest bardzo delikatny, chrupiący, jeśli podusimy go dłużej będzie bardziej miękki, no pyszny po prostu :)


Czytaj dalej »

Tort kokosowo - orzechowy

Dzisiaj zapraszamy na pyszny tort kokosowo - orzechowy, z przepysznym biszkoptem czekoladowym z tego przepisu. Z dodatkiem kokosa i siekanych orzechów włoskich. Jest pyszny, mięciutki, na pewno przypadnie każdemu do gustu. Jedyną wadą tego tortu jest to, że tak szybko się  kończy! :)


Czytaj dalej »

Zupa cebulowa

Nasza wersja zupy cebulowej - zupa krem z ziemniakami gotowana na wywarze z wędzonego żeberka. Nieco inna niż popularna zupa cebulowa zapiekana z żółtym serem i grzanką na wierzchu. Wilczkowa rodzinka nie przepada za jedzeniem cebuli w piórkach stąd miksowanie było konieczne :) Rozgrzewająca, o bardzo fajnym smaku karmelizowanej cebuli. Zapraszam!


Czytaj dalej »
Copyright © 2014 Wilczkowy Świat , Blogger