Francuskie paszteciki z mięsem

Bardzo szybkie i proste do przygotowania paszteciki z mięsa, które pozostało nam np. z rosołu. Znakomite na ciepło i na zimno, idealne do barszczyku czerwonego choć dzieci zjadły od razu z krupnikiem :) Bardzo szybko się je przygotowuje i jeszcze szybciej zjada.


opakowanie gotowego ciasta francuskiego
mięso gotowane (u mnie udko z kurczaka i kawałek królika)
pół cebuli
żółtko
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
czosnek granulowany
sezam do posypania



Mięso obrać z kości,włożyć do malaksera razem z pokrojoną cebulą (nie musi być pokrojona drobno). Posiekać mięso i cebulę, aż będzie miało prawie gładką konsystencję.


Do mięsa dodać żółtko, przyprawy, wszystko wymieszać i dosmakować.

Gotowe ciasto francuskie rozłożyć na stolnicy, pociąć na grube pasy. Na każdym z pasów układać wzdłuż  mięso i zawinąć szczelnie (powstaną długie ruloniki). Następnie każdy rulonik pociąć ostrym nożem na niewielkie kawałki - paszteciki.

Każdy pasztecik posmarować wodą (lub białkiem dla niealergików) i posypać sezamem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec, aż paszteciki będą rumiane.





14 komentarzy:

  1. Pokuszę się o ten przepis... bo już mnie urzekł sam wygląd tych pasztecików :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam naprawdę szybko się robią i fajnie wyglądają :)

      Usuń
  2. Wyglądają przeapetycznie! Gdybym tylko dwóch lewych do gotowania nie miała :/

    Pozdrowionka,
    Smiley
    https://www.facebook.com/SmileyProjectPL/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. E tam, nikt nie ma dwóch lewych rąk :) na pewno Ci wyjdą!

      Usuń
  3. Mhm... myślę, że pasztecziki w takim wydaniu smakują wspaniale, bo prrezentują się bardzo apetycznie. Zaciekawił mnie dodatek królika :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Królik to tak trochę przez przypadek, bo rosołek gotowałam na króliku. Mięso ma słodkie więc trzeba troszkę mocniej doprawić

      Usuń
  4. Uwielbiam paszteciki :-) Są takie małe, na raz i mogę je zjadać i zjadać ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak orzeszki albo inne przegryzki, też tak mam :)

      Usuń
  5. Pyszności, bardzo takie lubie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie przepisy! Proste w przygotowaniu a na dodatek bardzo praktyczne :) Myślę, że kapitalnie sprawdziłyby się w połączeniu z czerwonym barszczem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do barszczu czerwonego byłyby idealne. U nas był wtedy krupnik i też się sprawdziły :)

      Usuń
  7. Ale pyszności!
    Prosty i praktyczny przepis, koniecznie do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo lubię proste i szybkie przepisy, bo przy dzieciakach nie mam czasu na siedzenie w kuchni :) chociaż bardzo to lubię

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Wilczkowy Świat , Blogger