Ciasto Kubanka

Bardzo zaciekawiło mnie to ciasto, jak tylko je zobaczyłam. Masa z nutellą, bita śmietana i delikatny, kwaśny akcent w postaci warstwy dżemu truskawkowego. Pyszne po prostu. Idealne na uroczyste okazje, święta, imieniny, urodziny czy też Walentynki. Przepis znaleziony w internecie i nieco dostosowany do naszych potrzeb :). Polecam!!!


Biszkopt czekoladowy  (przepis TUTAJ)

Krem czekoladowy:
2 żółtka
2 szklanki mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki cukru
3 łyżki nutelli
250 g masła

0,5 l. śmietany 30% lub 36%
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki żelatyny
1 mały słoik dżemu truskawkowego
herbatniki typu Petitki jasne
herbatniki typu Petitki ciemne
0,5 szklanki espresso
posypka czekoladowa/kakao/starta czekolada do posypania



Biszkopt upiec w dużej blaszce i wystudzić.


Przygotować masę - Szklankę mleka zagotować z cukrem. W drugiej szklance mleka rozmieszać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Do gotującego się mleka wlać przygotowaną mieszankę. Gotować ciągle mieszając, aż budyń zgęstnieje. Wystudzić.

Masło utrzeć na puszystą masę. Stopniowo dodawać budyń ciągle miksując, na końcu dodać nutellę i wymieszać dokładnie.

Biszkopt nasączyć espresso. Wyłożyć na biszkopt masę z nutellą, dokładnie wyrównać. Na masie ułożyć herbatniki jasne. Posmarować je cienko dżemem i przykryć ciemnymi herbatnikami.

Żelatynę rozpuścić w małej ilości wrzącej wody i pozostawić do przestudzenia.

Zimną śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i przestudzoną żelatynę (nie może być gorąca tylko lekko chłodna). Wyłożyć na ciemne herbatniki.

Całe ciasto posypać posypką lub startą czekoladą i wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc). Smacznego!




4 komentarze:

  1. prezentuje się znakomicie :) musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Dziękuję, starałam się :) jest bardzo proste w przygotowaniu wbrew pozorom :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Wilczkowy Świat , Blogger