Nutella z kaszy jaglanej

Ostatnio często mam ochotę na czekoladę. Ale zwykła czekolada, batoniki czy też nutella są bardzo kaloryczne no i cóż.. A o linię trzeba by zadbać na wiosnę ;) I właśnie z potrzeby chwili powstała wersja zdrowszej nutelli. Na bazie kaszy jaglanej, z dodatkiem dobrego kakao, daktyli i miodu. Nasz alergik zajadał taki czekoladowy krem z bułeczką i bardzo mu smakowało. Polecam wszystkim czekoladoholikom!


0,5 szklanki ugotowanej na sypko kaszy jaglanej
1 łyżka dobrego kakao
4 daktyle
2-4 łyżki miodu 



Daktyle pokroić w mniejsze kawałki, wszystkie składniki wrzucić do malaksera i zmiksować na gładką masę. Można dosłodzić miodem lub daktylami jeśli jest taka potrzeba.


Pyszna czekoladowa nutella z kawałkami daktyli


9 komentarzy:

  1. Super,lubię takie pyszne eksperymenty.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam! Mąż się nabrał, że to czekolada :)

      Usuń
  2. bardzo fajny pomysł :) ale mam pytanie :) może jest ono głupie, ale jednak ;) ile możemy przechowywać takie pyszności :) (do kiedy powinniśmy to zjeść :)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak do 3 dni w lodówce, później już troszkę smak się zmienia ;)

      Usuń
  3. Ciekawe czy moje szkraby dałoby się przekonać do takiej nutelli :-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak - jest słodkie i czekoladowe :)moi jedli z bułeczką

      Usuń
  4. Przepis dla mnie idealny ! chętnie przygotuję mniam! Pozdrawiam pysznie, Daria

    OdpowiedzUsuń
  5. Sama robię bardzo podobną! Super sprawa :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Akurat mam na zbyciu trochę daktyli, których nie wykorzystałam na święta. A że pofolgowałam sobie ostatnio ze słodyczami, co widać :/ ta wersja "słodyczy" będzie dla mnie lepsza :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Wilczkowy Świat , Blogger