Filet z indyka z szynkowaru

Pyszne, miękkie i soczyste mięsko na kanapkę. Bo tak najczęściej jemy. Po raz kolejny przekonuję się, że zakup szynkowaru to była bardzo dobra decyzja. Kolejna odsłona domowych wędlin, zapraszam serdecznie!


1 kg fileta z indyka
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka czosnku granulowanego



Filet umyć i dokładnie osuszyć. Przyprawy wymieszać ze sobą i wetrzeć dokładnie w mięso. Doprawione mięso włożyć do szynkowaru, zamknąć i wstawić do lodówki na 24 godziny.


Następnego dnia do wysokiego garnka wlać wodę i postawić na ogniu. Na dnie garnka umieścić ściereczkę. Gdy woda osiągnie temp. 70-80 stopni włożyć szynkowar i zmniejszyć ogień, aby woda ciągle miała temp w granicach 70-80 stopni. Trzymać szynkowar w garnku przez 2 godziny. Woda powinna sięgać do wysokości mięsa, a nawet troszkę nad mięsem, jeśli będzie wody mniej to mięso z góry nie będzie właściwie "uparzone".

Po dwóch godzinach wyjąć szynkowar i schłodzić go w zlewie lub w garnku z zimna wodą, a potem schować do lodówki, najlepiej na całą noc.

Po upływie nocy, czyli kolejnego dnia wyjąć szynkowar z lodówki, otworzyć, wyjąć schab z woreczka, pokroić i delektować się swojską wędlinką. Smacznego!

*temperaturę wody sprawdzamy termometrem, który zwykle jest dołączany do zestawu z szynkowarem. Jeśli nie mamy termometru nie dopuszczamy po prostu do zagotowania wody.




4 komentarze:

  1. Własne wędliny są rewelacyjne. Ja już od dłuższego czasu robię sama karkówkę i szynkę na kanapki. Ale nie używam do tego żadnych specjalńych urządzeń, tylko garnka albo naczynia żaroodpornego :) Z indyka jeszcze nie robiłam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wędliny z szynkowaru mają inną konsystencję niż te pieczone w piekarniku, przede wszystkim się nie kruszą i są soczyste. Polecam bardzo ten zakup, jak spróbujesz z szynkowaru to nie zechcesz z piekarnika :)

      Usuń
  2. Fajny przepis. Niedawno wyposażyłam się w szynkowar ... tylko, że zawsze robiłam wędliny z rozdrobnionego mięsa. Teraz muszę spróbować zrobić w jednym kawałku!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szynkowar to jest super sprawa szkoda, że tak późno go odkrylam ;)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Wilczkowy Świat , Blogger