Gofry najlepsze

Pyszne, chrupiące gofry powstały dzięki Magdzie z bloga Owsianka i Kawa i jej akcji GOFRY NA KAŻDĄ OKAZJĘ. Przepis podobny do tego, ale zamiast wody dodałam mleka i całe jajka. Jako dodatek do gofrów u nas królował cukier puder i domowy dżem z czarnej porzeczki - pyszne są też z owocami i bitą śmietaną. Są mało słodkie więc można do nich dodać wszystko, na co mamy ochotę. Bardzo polecamy!


2 szklanki mąki
2 szklanki mleka
3 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szklanki oleju
3 łyżki cukru
szczypta soli



Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Resztę składników wymieszać ze sobą, pod koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać szpatułką.

Gofrownicę rozgrzać. Można na początku posmarować ją pędzelkiem zamoczonym w oleju, aby pierwsze gofry łatwo odchodziły. Piec do złotego koloru.

Gorące gofry posypać cukrem pudrem lub posmarować ulubionym dżemem (u mnie dżem z czarnej porzeczki).

Najlepsze gorące posypane cukrem pudrem 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Wilczkowy Świat , Blogger