Jogurtowa panna cotta z musem jagodowym

Panna cotta to pyszny włoski deser na bazie śmietanki, wanilii, usztywniany żelatyną, z dodatkiem owoców, musów owocowych, a nawet czekolady. Śmietankę gotujemy z żelatyną, potem umieszczamy w niewielkim naczyniu, schładzamy w lodówce i podajemy z owocami. U nas dzisiaj panna cotta troszkę odchudzona, z jogurtem i mlekiem zamiast śmietanki. I z pysznym musem z czarnych jagód. Polecam każdemu ten deser, jest prosty, szybki w przygotowaniu (najdłużej oczywiście zajmuje chłodzenie), bardzo smaczny i możemy do niego wykorzystać owoce sezonowe.



40 g. jogurtu (użyłam typu greckiego, ale naturalny też może być)
1 szklanka mleka
3 łyżeczki żelatyny
2 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego

garść czarnych jagód
cukier puder



Żelatynę wsypać do wąskiej szklanki, namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody. Odstawić, aż spęcznieje, a następnie szklankę umieścić w naczyniu z gorącą wodą. Mieszać żelatynę, aż się rozpuści.


Mleko wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Podgrzać, żeby cukier się rozpuścił. Wlać żelatynę i dokładnie wymieszać.

Jogurt włożyć do miski, powoli dolewać ciepłego mleka i rozmieszać wszystko na jednolitą masę. Mleko z jogurtem wlać do foremek i umieścić w lodówce do zastygnięcia.

Jagody zmiksować blenderem, dosładzając cukrem do smaku.

Gdy panna cotta już ładnie zastygnie wyjąć ją z foremek (najlepiej umieszczając foremkę na chwilę w ciepłej wodzie), polać musem jagodowym i udekorować jagodami. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Wilczkowy Świat , Blogger