Pyszne, wilgotne, zielone ciasto z lekką śmietankową masą i owocami na wierzchu. Istny leśny mech. Hit na ostatnich imprezach dla dzieci. Bardzo przypadło nam do gustu. Do dekoracji użyłam mrożonych jeżyn, które świetnie współgrały z całością. Smak szpinaku nie jest wyczuwalny, a dodaje fajnego kolorku. Musicie spróbować!
Jakiś czas temu zakupiłam mój pierwszy szynkowar. Zakup okazał się strzałem w dziesiątkę i od tego czasu wędlinę ze sklepu kupujemy sporadycznie. Przygotowanie swojskiej wędliny jest dość czasochłonne, najdłużej schodzi marynowanie mięsa i późniejsze chłodzenie, ale naprawdę warto. Mamy satysfakcję z wyrobu własnej wędliny, a przy tym odżywiamy się o wiele zdrowiej. Dzieci przepadają za taką szyneczką domowej roboty. Serdecznie zapraszam do produkcji własnych wędlin z ulubionymi dodatkami. U nas dzisiaj króluje przepyszny schab ze śliwką.
Kolejne ciasto z serii "bez pieczenia". Nieco czasochłonne, bo galaretki muszą zastygnąć, ale bardzo efektowne i smaczne. Z dodatkiem mleka zagęszczonego, które dodaje dodatkowego kolorytu galaretce. Polecam!
Bardzo lekkie, smaczne i puszyste ciasto. Prawdziwie puch łabędzi. Dodatek wiórków otoczonych karmelem sprawia, że każdy kawałek jest dodatkowo pysznie chrupiący. Na bazie jasnego biszkoptu, który zawsze się udaje. Zachęcam do spróbowania!
Tym razem kolejne pyszne kotleciki z ukochaną przez nas kaszą jaglaną. I dużą ilością świeżego koperku. Można je jeść do obiadu z ziemniakami lub ryżem, a można zrobić pyszne burgery rybne - z bułką i masą świeżych warzyw. Polecam,to kolejny sposób na przemycenie dzieciom ryby i kaszy jaglanej.
Bardzo smaczne ciasteczka o fantazyjnym kształcie. Przepis znalazłam na blogu Trzeci Talerz, troszkę go zmieniłam, aby nasz alergik też mógł się nimi zajadać. Kruchutkie, z dodatkiem wiśni, ale można użyć ulubionego dżemu (w oryginalnej wersji są jabłka). Jako przekąska do podjadania, deser, na przyjęcia dla dzieci. Polecam, bo są pyszne i wbrew pozorom proste do wykonania.
Ostatnio często mam ochotę na czekoladę. Ale zwykła czekolada, batoniki czy też nutella są bardzo kaloryczne no i cóż.. A o linię trzeba by zadbać na wiosnę ;) I właśnie z potrzeby chwili powstała wersja zdrowszej nutelli. Na bazie kaszy jaglanej, z dodatkiem dobrego kakao, daktyli i miodu. Nasz alergik zajadał taki czekoladowy krem z bułeczką i bardzo mu smakowało. Polecam wszystkim czekoladoholikom!
Bardzo zaciekawiło mnie to ciasto, jak tylko je zobaczyłam. Masa z nutellą, bita śmietana i delikatny, kwaśny akcent w postaci warstwy dżemu truskawkowego. Pyszne po prostu. Idealne na uroczyste okazje, święta, imieniny, urodziny czy też Walentynki. Przepis znaleziony w internecie i nieco dostosowany do naszych potrzeb :). Polecam!!!
Przepyszne ciasto bananowe, bez mleka i białka jaja. Mięciutkie, aromatyczne, pachnące bananami. Bardzo szybkie, robi się je dosłownie parę chwil, wystarczy tylko wymieszać składniki i wstawić do piekarnika. Jedno z szybszych i prostszych ciast na blogu, na pewno każdemu się uda!
Ulubionym daniem mięsnym moich dzieci są kotlety mielone, albo kurczaczek. Kurczak najczęściej w formie udek pieczonych z różnymi dodatkami. Dzisiaj moja wersja kurczaka z różnorodnymi warzywami, którego nazwałam kurczakiem po cygańsku. Wykorzystałam marchewkę, pietruszkę i selera z rosołu, resztki kalafiora z lodówki i pół czerwonej cebuli. Danie wyszło pyszne, pachnące warzywami, a kurczaczek aż rozpływał się w ustach.
Kolejny przepis na coś słodkiego w wersji light. Pyszne, chrupiące gofry, z ulubionym dżemem, cukrem pudrem lub owocami to coś, co moje dzieci uwielbiają. Wodę można oczywiście zastąpić mlekiem, wtedy gofry będą bardziej miękkie. Gofry są świetne dla osób z nietolerancją mleka i białka jaja. Polecam!
Nieco inne kotlety mielone niż zazwyczaj - mielone z ulubioną przez nas kaszą jaglaną i warzywami. Są pyszne, dodatek warzyw, a przede wszystkim kiszonych ogórków dodaje fajnego smaczku. I są zdrowe,bo pieczone w piekarniku. Polecam wszystkim mięsożercom i miłośnikom kaszy jaglanej!
Bardzo lubię pączki hiszpańskie, u mnie znane bardziej jako gniazdka. Pyszne parzone ciasto z tonami lukru, palce lizać. Zbliżający się Tłusty Czwartek zmotywował mnie do zrobienia pączków hiszpańskich w domu. Użyłam margaryny bezmlecznej i samych żółtek, aby starszy synek także mógł je jeść. Jedyny minus to taki, że nie miałam szprycy do ciast i kształt pączków nie wyszedł rewelacyjny. Ale smak owszem!
Kolejne ciasto z serii "bez pieczenia". Tym razem sernik w nieco innym wydaniu, ale równie pyszny co tradycyjny. Przekładany herbatnikami, polany polewą czekoladową, znakomity do kawki czy popołudniowej herbatki. No i oczywiście bardzo szybki do przygotowania!