Sorbet truskawkowy

Orzeźwiający sorbet truskawkowy z dodatkiem soku z cytryny, która nadaje niesamowitej świeżości. Idealny dla alergików, prosty i szybki, z minimalnej ilości składników. Cukier możemy modyfikować - zwiększać lub zmniejszać, zależy jakie lody lubimy najbardziej. U nas akurat taka porcja cukru była wystarczająca. W upalne dni sorbet truskawkowy będzie znakomitą ochłodą. Polecam!


Czytaj dalej »

Sorbet bananowy

Pyszny, orzeźwiający sorbet z dodatkiem tylko 3 składników. Jeśli chcecie możecie dosłodzić cukrem, choć same banany mają w sobie dużo słodyczy i wg. mnie już nie potrzeba. Robiłam w maszynie do lodów, ale bez maszyny też wyjdą, wystarczy mieszać co jakiś czas w zamrażalniku. Dla nas to świetne lody, bo nadają się na przekąskę dla naszego alergika, a dzieci za nimi wprost przepadają.


Czytaj dalej »

Maxi King

Ciasto bez pieczenia, które przypomina popularny batonik Maxi King. Z pysznym mleczno - karmelowym nadzieniem i polewą czekoladową z orzechami. Bardzo słodkie, no ale przecież ciasto musi być słodkie :) Jeśli ktoś lubi słono - słodkie smaki może użyć solonych orzeszków. Polecam, bo to ciastko zawsze się udaje :)


Czytaj dalej »

Surówka z młodej kapusty po koreańsku

Zostało mi troszkę młodej kapusty (robiłam młodą kapustę z koperkiem i garnek nie pomieścił całości :)). Postanowiłam zrobić surówkę inną niż tradycyjny Colesław. Na blogu Trzeci Talerz znalazłam świetny przepis na prostą, szybką, a jednocześnie "inną" surówkę. Delikatna, kwaskowata zalewa fajnie komponuje się ze smakiem czosnku, kurkumy i kapusty. Tę surówkę można przechowywać w lodówce przez dłuższy czas. Polecam bardzo!

Czytaj dalej »

Wiosenna Tęcza

To ciasto urzekło mnie jak tylko je zobaczyłam. Przepis niezawodny jak każdy przepis siostry Anastazji, zmieniłam tylko wierzchnią masę z masy maślanej na śmietanową z dodatkiem niebieskiej galaretki. Wymaga troszkę pracy, głównie czekania na zastyganie kolejnych mas. Ale efekt sprawia, że warto się poświęcić :) Doskonałe na wszelkiego rodzaju uroczystości, bardzo efektowne i smaczne. Polecam!



Czytaj dalej »

Rosół drobiowy - ozonowanie żywności

Rosół to jedna z moich ulubionych zup, bo jej przygotowanie nie jest skomplikowane – wrzucamy wszystko do jednego garnka, gotujemy kilka godzin, na koniec doprawiamy. Tyle. Ale dobry rosół to w dużej mierze zasługa dobrego mięsa i dobrych warzyw. Dzisiaj przygotowałam rosół z wody, warzyw i korpusu z kurczaka, które najpierw poddałam ozonowaniu. Pod przepisem kilka ważnych informacji o tym co to jest ozonowanie, jak wygląda, jakie ma zastosowanie i czy warto ozonować żywność. Zapraszam!


Czytaj dalej »

Ciastko kakaowo-kawowe

Na przepis na ciastko kakaowo - kawowe natrafiłam na blogu Moniki. Potrzebowałam właśnie upiec coś smacznego i szybkiego więc postanowiłam je wykorzystać. Zamiast ekstraktu kawowego dałam espresso, nie miałam kawy rozpuszczalnej więc ten składnik pominęłam, a na polewę nie miałam już czasu (następnym razem wypróbuję także polewę). Ciasto wyszło miękkie, puszyste z delikatnym posmakiem kawy. Polecam wszystkim ten przepis!


Czytaj dalej »

Koktajl bananowo-jeżynowy

Dziś z rana zachciało mi się czegoś słodkiego. W kuchni znalazłam banana, w zamrażarce zapasy mrożonych jeżyn, w lodówce mleko i postanowiłam zrobić koktajl. Wyszedł pyszny, orzeźwiający, delikatnie posłodziłam go miodem z mniszka (już w tym roku zrobiłam zapasy). Dzieci z tatem w drugim pokoju więc chociaż przez chwilę nikt mi nie podjadał :) 


Czytaj dalej »

Rolada Żyrafa

Pyszna rolada, zaraz obok rolady czekoladowo-orzechowej i rolady truskawkowej jest jedną z moich ulubionych. Wygląda bardzo efektownie, wręcz przypomina szyję żyrafy, a bardzo łatwo się ją robi. Z kremem straciatella.. Najlepsza jest na drugi dzień, choć przyznam, że do następnego dnia u nas niewiele zostało.


Czytaj dalej »
Copyright © 2014 Wilczkowy Świat , Blogger