Lody truskawkowe

Dzisiaj lody truskawkowe na bazie kremu angielskiego. Z mlekiem, jajkiem i śmietanką. Słodkie, kremowe, z musem truskawkowym. Im więcej musu tym lody bardziej aromatyczne. Robiłam w maszynie do lodów, ale można oczywiście bez maszyny, tylko w czasie mrożenia trzeba mieszać od czasu do czasu. 


Czytaj dalej »

Kokosowa legumina ryżowa z truskawkami

Bardzo smaczny deser na bazie ryżu i mleka kokosowego. Najlepiej smakuje ciepły, od razu po przyrządzeniu. Możemy go wzbogacić smakiem sezonowych owoców, ja wykorzystałam dżem truskawkowy z całymi owocami i szczyptą cynamonu. Użyłam też domowego mleka kokosowego, polecam je bardzo do wszelkich deserów i wypieków.


Czytaj dalej »

Koktajl poziomkowy

Szybki koktajl z sezonowych owoców - dzisiaj u nas poziomki. Możemy użyć świeżych, są bardzo aromatyczne i słodkie, możemy użyć mrożonych (choć te troszkę zmieniają smak i robią się delikatnie gorzkie). Możemy choć nie musimy delikatnie koktajl posłodzić, ja użyłam miodu z tegorocznego mniszka. Taki koktajl jest pyszny i bardzo smakuje dzieciom, a z dodatkiem mleka kokosowego nadaje się dla alergików.


Czytaj dalej »

Dżem truskawkowy

Bardzo smaczny i szybki dżem truskawkowy (w porównaniu do dżemu truskawkowego 3 dniowego). Gęsty, bo sok z truskawek został wcześniej odlany. Z całymi owocami, im mniej będziemy dżem mieszać podczas smażenia, tym więcej owoców będzie w całości. Smażymy koniecznie w garnku z grubym dnem, na niewielkim ogniu. 


Czytaj dalej »

Syrop z truskawek

Bardzo smaczny syrop z truskawek powstał jako "produkt uboczny" podczas produkcji dżemu truskawkowego. Bardzo szybki, bardzo prosty, robi się w zasadzie sam, trzeba tylko truskawki zasypać cukrem, potrzymać dobę w lodówce, a potem zagotować i przelać do butelek. Z podanej porcji wyszło mi kilka buteleczek syropu, które musiałam od razu schować, bo zostałyby natychmiast wypite. Teraz czekają w piwnicy na jesienną rozgrzewającą herbatkę.


Czytaj dalej »

Dżem z truskawek 3 dniowy

Co roku robię ten dżem i choć jest czasochłonny to wychodzi bardzo smaczny i nie psuje się mimo wielomiesięcznego stania w piwnicy. Dzieciom bardzo smakuje więc w tym roku też nie mogło go zabraknąć. Gęsty, słodki, świetny na kanapki i do wypieków. Ale trzeba pamiętać o częstym mieszaniu, bo dżem truskawkowy lubi się przypalać.


Czytaj dalej »

Sorbet z mango

Przepyszny sorbet, chyba najsmaczniejszy ze wszystkich jakie jadłam w tym roku. Bardzo prosty, nie potrzeba maszyny, wystarczy tylko co jakiś czas mieszać sorbet w zamrażalniku. Mango musi być mocno dojrzałe, wtedy sorbet będzie smaczniejszy. Ale dla mnie każde mango jest pyszne, uwielbiam te owoce i mogłabym je jeść tonami. Zachęcam - spróbujcie!


Czytaj dalej »

Piątkowe Inspiracje - Kotlety rybne z kalafiorem i suszonymi pomidorami

Dzisiaj propozycja na piątkowy obiad - kotlety rybne z dodatkiem kalafiora i suszonych pomidorów. Bardzo, bardzo smaczne. Powstały trochę przypadkiem - akurat miałam w lodówce kilka ostatnich suszonych pomidorów (a je po prostu uwielbiam), gotowany kalafior, który został mi po zupie kalafiorowej, trochę pora i dwa płaty dorsza. Smażyłam na oleju kokosowym, ale spokojnie można użyć dowolnego oleju np. rzepakowego. Kotlety szybciej zniknęły niż się pojawiły.


Czytaj dalej »

Pudding z tapioki z truskawkami

Przepyszny deser, bezglutenowy, wegański, z musem ze świeżych truskawek. Prosty i szybki do zrobienia. Najlepiej smakuje schłodzony w lodówce. Bardzo posmakował dzieciom, które wyjadały zwłaszcza te przezroczyste kuleczki tapioki. Polecamy wszystkim!


Czytaj dalej »

Sorbet bananowo - czekoladowy

Nasza miłość do sorbetów nie mija. Dzisiaj nowy smak - banan i czekolada. Ja użyłam dobrego, ciemnego kakao, aby sorbet nadawał się dla naszego alergika. Przy większej ilości kakao należy sorbet dosłodzić, chociaż jeśli ktoś lubi gorzkie to będzie w sam raz. Bardzo polecam na upalne dni!


Czytaj dalej »

Ciasto sezonowe z rabarbarem

Pyszne, mięciutkie, puszyste i bardzo bardzo proste. Przepis mam od kilku lat i robię to ciasto jak tylko pojawiają się świeże owoce. Bo wszystkie owoce do niego pasują, a najbardziej te "lekkie" typu porzeczki, jagody czy maliny (bo nie opadają tak szybko na dno). Dlatego nazywam je ciastem sezonowym. Dzisiejsza wersja zawiera rabarbar, który znalazłam u mamy w ogródku. W zasadzie to już ostatnie łodygi rabarbaru w tym roku. Rabarbar świetnie smakuje w tym cieście. Spróbujcie!


Czytaj dalej »

Syrop z kwiatów czarnego bzu

Jak tylko zakwitł czarny bez zrobiłam sok z jego kwiatów. A w zasadzie syrop. Pyszny, aromatyczny, o specyficznym słodkim zapachu. Bardzo zdrowy o właściwościach napotnych, przeciwgorączkowych, o działaniu moczopędnym i wzmacniającym układ immunologiczny. Zaraz obok soku z owoców czarnego bzu ten syrop jest obowiązkowym dodatkiem do herbaty w okresie jesienno-zimowym.


Czytaj dalej »

Młoda kapusta duszona z kiełbasą i koperkiem

Wszyscy bardzo lubimy młodą kapustkę. Była już młoda kapusta z koperkiem zasmażana, dzisiaj pora na młodą kapustę z koperkiem i kiełbasą. Bardzo lubię dodatek kiełbasy w kapuście, obojętnie czy to jest młoda kapusta, czy bigos z kapusty kiszonej. Jestem typowym mięsożercą więc żadnym mięskiem nie pogardzę :). Ten przepis polecam zrobić w większej ilości, bo kapusta odgrzewana zwłaszcza na patelni, na drugi dzień jest jeszcze smaczniejsza.


Czytaj dalej »

Sorbet arbuzowy

Bardzo prostu i orzeźwiający sorbet arbuzowy. Wystarczy tylko arbuz i zamrażalnik :) ale uwaga - arbuz musi być bardzo słodki, jeśli nie jest trzeba lekko go dosłodzić. Po zamarznięciu słodycz arbuza gdzieś nam ucieka, żeby nie był mdły polecam skropić go cytryną i dosłodzić cukrem trzcinowym (lub zwykłym) - sprawdzone! Jeśli nie macie czasu albo ochoty aby mrozić arbuza, polecam schłodzony koktajl arbuzowy.


Czytaj dalej »

Ryż ze śmietaną i truskawkami

W naszej kuchni zaczynają królować truskawki. Można z nich wyczarować pyszne desery lub dania obiadowe na słodko - u nas właśnie dzisiaj taki obiad. Ryż z dodatkiem słodkiej śmietanki z musem truskawkowym. Ja użyłam jedne z ostatnich truskawek w syropie jakie miałam w piwnicy. Smaczne i szybkie danie, bardzo smakuje dzieciom. Dla alergików nie dodajemy śmietany.


Czytaj dalej »

Risotto z pieczarkami

Dawno nie robiłam risotto. A że miałam sporo rosołu, ryż i pieczarki postanowiłam je stworzyć na obiad. Wyszło naprawdę pyszne. Ale trzeba pamiętać, by risotto ciągle mieszać, bo może się przypalić. Najlepszym ryżem do risotto jest arborio, można użyć też innego lecz nie będzie już takie smaczne i dłużej trzeba je przygotowywać. Ta wersja jest bez mięsa, bardzo polecam!


Czytaj dalej »

Młoda kapusta z koperkiem zasmażana

Jak wiosna to i nowalijki. Dzisiaj u nas młoda kapusta z koperkiem i delikatną zasmażką. Z dużą ilością świeżego koperku. Zasmażkę zrobiłam z margaryny bezmlecznej, ale można ją zastąpić masłem klarowanym. Kapusta z koperkiem jest świetna na obiad, moje młodsze dziecko pochłonęło cały talerz. Polecam na wiosenne obiady!


Czytaj dalej »
Copyright © 2014 Wilczkowy Świat , Blogger