Pieczona dynia z marchewką i cebulą

Kolejny szybki i bardzo prosty do wykonania przepis na obiad/przekąskę - pieczona dynia, pieczona marchewka i cebula, zalane dresingiem miodowo-musztardowym. Warzywa kroimy w kostkę w kostkę, zalewamy sosem i wstawiamy do piekarnika. Voila! Pieczone warzywa są świetną alternatywą dla ziemniaków, mogą służyć jako sałatka do obiadu, jako przekąska na podwieczorek. Są smaczne i zdrowe, a dzieci za nimi przepadają. Polecam!

To mój czwarty przepis w ramach akcji dyniowej organizowanej w październiku. Po więcej przepisów z dynią w roli głównej zapraszam do dziewczyn:
Ani, Alicji, Karoliny.
Jeśli chcesz do nas dołączyć napisz proszę w komentarzu lub oznacz zdjęcie na instagramie #akcjadyniowa.  


Czytaj dalej »

Makaron z kurczakiem i brokułem w sosie śmietanowym

Szybka i prosta propozycja na obiad - makaron w delikatnym sosie śmietanowym z podsmażonym kurczakiem i ugotowanym al dente brokułem. Składniki możemy przygotować sobie wcześniej, potem tylko wrzucić na patelnię i obiad gotowy. Nie zajmie nam to dłużej niż gotowanie samego makaronu. Zapewniam, że posmakuje każdemu, nawet niejadkowi!


Czytaj dalej »

Dyniowe placuszki

Świetne, delikatne placuszki, do zrobienia których użyłam puree z dyni. Mało słodkie, bez mleka, bez białka jaja, dla mojego alergika idealne. I niesamowicie żółciutkie, uwielbiam kolor dyniowych potraw i wypieków. U nas dynie obrodziły w tym roku, a że dynia pieczona już się troszkę przejadła to usmażyliśmy te placuszki. Bardzo nam posmakowały, szczególnie z dodatkiem frużeliny z czarnej porzeczki.


Czytaj dalej »

Zupa z soczewicy ojca Adama

Ta zupa jest naprawdę naprawdę pyszna!!! Przepis pochodzi od o. Adama Szustaka (tutaj możecie zobaczyć jak ojciec gotuje: KLIK). Gęsta, rozgrzewająca, z kleksem śmietany i wędzonym boczkiem... Zrobiłam nieco mniejszą porcję niż w oryginale, dodałam też świeżej natki pietruszki i muszę powiedzieć, że jest rewelacyjna! Świetnie rozgrzewa i syci,w sam raz na jesienne późne obiady. W mojej wersji jest czerwona soczewica, bo gotuje się krócej  niż zielona (w sumie tylko taką miałam). Polecam gorąco!!!


Czytaj dalej »

Sernik zebra

Pyszny sernik o smaku dyniowo-karmelowo-czekoladowym. Na spodzie z kruchych herbatników i masła. Bardzo efektowny i bardzo bardzo smaczny. Do zrobienia tego sernika użyłam twarogu wiejskiego, swojskiego masła i puree z dyni ekologicznej. Z polewą karmelową... Ten sernik jest idealny na jesienne popołudnia, do kawy czy herbaty lub na specjalne okazje. Polecam gorąco!

To mój trzeci przepis w ramach akcji dyniowej organizowanej w październiku. Po więcej przepisów z dynią w roli głównej zapraszam do dziewczyn:
Ani, Alicji, Karoliny.
Jeśli chcesz do nas dołączyć napisz proszę w komentarzu lub oznacz zdjęcie na instagramie #akcjadyniowa.  


Czytaj dalej »

Buraczki marynowane z czosnkiem

Pyszne buraczki na zimę, marynowane z czosnkiem, delikatne, świetne do kanapek, sałatek, do obiadu. Idealne są te najmniejsze, ale jeśli mamy duże to możemy je pokroić i też będą super. Nie wyobrażam sobie zimy bez buraczków w piwnicy, czy to marynowanych w całości jak te, czy tartych z papryką (przepis tu: KLIK). Spróbujcie!


Czytaj dalej »

Sernik dyniowy

Sernik typowo jesienny, z dodatkiem dyni, imbiru i kardamonu. Delikatnie słodki, polany lukrem, na spodzie z kruchego ciasta. Bardzo smaczny, idealny do ciepłej herbaty czy kawy. Dodatek dyni sprawia, że sernik ma piękny żółty kolor i subtelny dyniowy smak. Zachęcam wszystkich do spróbowania, mamy teraz takie piękne dynie, wykorzystajmy je!

To mój drugi przepis w ramach akcji dyniowej organizowanej w październiku. Po więcej przepisów z dynią w roli głównej zapraszam do dziewczyn:
Ani, Alicji, Karoliny.
Jeśli chcesz do nas dołączyć napisz proszę w komentarzu lub oznacz zdjęcie na instagramie #akcjadyniowa.  


Czytaj dalej »

Keczup domowy

Ten przepis mamy w domu od lat. Najlepszy domowy keczup jaki jadłam! Aromatyczny dzięki dodanym przyprawom. Samo przygotowanie jest krótkie, wystarczy pomidory wraz z cebulą przekręcić przez maszynkę, dodać przyprawy i gotować. Gotowanie, a właściwie odparowywanie trwa nieco dłużej, najlepszy do tego jest garnek z grubym dnem oraz regularne mieszanie, by pomidory się nie przypaliły. Polecam gorąco!


Czytaj dalej »

Puree z dyni

Puree z dyni to baza do wielu potraw, ja wykorzystałam je robiąc dyniowe gnocchi i syrop dyniowy do kawy. Jest bardzo proste do zrobienia, można je zamrozić i wykorzystywać przez cały rok. Świeże puree z dyni nie jest trwałe, należy je wykorzystać w ciągu 3-4 dni, inaczej skwaśnieje nawet w lodówce. Puree można dodawać do ciast i deserów, do dań wytrawnych, świetnie nadaje się dla alergików. Zachęcam do spróbowania!

To mój pierwszy przepis w ramach akcji dyniowej organizowanej w październiku. Po więcej przepisów z dynią w roli głównej zapraszam do dziewczyn:
AniAlicji, Pauliny, Karoliny
Jeśli chcesz do nas dołączyć napisz proszę w komentarzu lub oznacz zdjęcie na instagramie #akcjadyniowa.  


Czytaj dalej »

Dżem z jeżyn

Dżem z jeżyn jest świetnym dodatkiem do różnego rodzaju deserów. Można go zmiksować, wtedy będzie miał jednolitą konsystencję, ja nie miksowałam, chciałam by zostały całe owoce. I to był strzał w dziesiątkę, bo całe owoce nie dość, ze smaczne to jeszcze bardzo fajnie wyglądają i zachęcają by je zjeść. Robi się go bardzo szybko. Nie podałam proporcji cukru, bo sypałam "na oko", do smaku. Dzieci bardzo po polubiły i niestety na zimę nie zostało już nic...


Czytaj dalej »

Frużelina z czarnej porzeczki

W tym roku pokochaliśmy frużelinę. Frużelina wiśniowa bardzo nam posmakowała więc postanowiłam zrobić frużelinę porzeczkową. Wyszła tak pyszna, że musiałam robić drugą i trzecią porcję, bo na zimę nic by nie zostało. Zaletą frużelin jest to, że zachowują się całe owoce, przez co smak jest bardziej intensywny. No co tu dużo mówić, jest po prostu przepyszna! Doskonała do deserów, naleśników, placuszków, jako dekoracja do ciast i tortów. Spróbujcie koniecznie jeśli jeszcze nie próbowaliście, bardzo gorąco zachęcam!


Czytaj dalej »
Copyright © 2014 Wilczkowy Świat , Blogger