Przecier ogórkowy na zimę

Przecier z ogórków jest jednym z obowiązkowych punktów na mojej corocznej liście przetworów na zimę. Bardzo lubię używać przecieru ogórkowego do zupy ogórkowej, otwieram słoiczek i już mam gotowe i starte ogórki (w przeciwieństwie do równie pysznych, ale zachowanych w całości ogórków kiszonych). Do przecieru możemy użyć ogórków zbyt dużych, przerośniętych, nieforemnych. Nie musimy ich obierać, można je zetrzeć razem ze skórką (moje zostały obrane, bo dzieci bardzo chciały pomagać i zaczęły działać obieraczką zanim weszłam do kuchni).


1 kg ogórków
1 łyżka soli
kilka ząbków czosnku (ja dałam 1 ząbek na 1 słoiczek)
kilka gałązek kopru



Ogórki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach (można zetrzeć nieobrane). Włożyć do dużej miski, zasypać łyżką soli i zostawić na godzinę. Ogórki puszczą sporo soku.


Starte ogórki włożyć do wyparzonych słoiczków ubijając je łyżką, aby na wierzchu był sok. Do każdego słoiczka włożyć ząbek czosnku i gałązkę kopru. Zakręcić wieczka i odstawić w ciemne miejsce na ok. 2 tygodnie, najlepiej na tacy (ogórki podczas kiszenia mogą lekko fermentować).

Po dwóch tygodniach słoiczki obmyć, wytrzeć do sucha i odstawić do piwnicy.

* Do przecieru ogórkowego użyłam niezbyt dużych słoików, podobnych do TYCH-KLIK.

* Do ogórków możemy dodać też startej marchewki i natki pietruszki i selera, przecier będzie bardziej aromatyczny.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Wilczkowy Świat , Blogger