Sernik owocowy (bez sera) na zimno

Bardzo smaczny tort, który zrobiłam na urodziny dla mojego alergika. Z mleczkiem kokosowym, owocami i galaretką. Bez mleka, bez jaj, z małą ilością cukru. Taki sernik owocowy bez sera. Obłędnie pyszny, z masą owoców, galaretek, w sam raz na letnie popołudnia do kawy. Bez pieczenia. Jest nieco czasochłonny, bo musimy poczekać, aż kolejne warstwy zastygną. Ale smak wart jest czasu poświęconego na jego przygotowanie! Dziecko było zachwycone :) Bardzo mocno polecam!


Masa truskawkowa:
1 puszka mleczka kokosowego light
2 łyżki cukru pudru
1,5 łyżki żelatyny
1 galaretka truskawkowa
10 dag. świeżych truskawek

Masa brzoskwiniowa: 
1 puszka mleczka kokosowego light
2 łyżki cukru pudru
1,5 łyżki żelatyny
1 galaretka kryształowa (przezroczysta)
4 brzoskwinie z puszki

Polewa truskawkowa:
300 ml zmiksowanych truskawek
1 galaretka truskawkowa

Dodatkowo:
paczka herbatników typu petitki



Jedną galaretkę truskawkową i jedną galaretkę kryształową rozpuścić wg przepisu na opakowaniu i pozostawić do całkowitego zastygnięcia. Truskawki pokroić na ćwiartki, brzoskwinie w większą kostkę. Zastygnięte galaretki pokroić w kostkę.


Masa truskawkowa: 1,5 łyżki żelatyny rozpuścić w małej ilości gorącej wody. Jedną puszkę mleczka kokosowego light wymieszać z 2 łyżkami cukru pudru (można dodać więcej cukru, zależy od upodobań) i rozpuszczoną żelatyną. Do mleczka dodać pokrojoną w kostkę galaretkę truskawkową i pokrojone truskawki. Masę wstawić do lodówki, aby odrobinę stężała.

Dno tortownicy wyłożyć folią spożywczą, aby ciasto nie wyciekało z formy. Na spodzie ułożyć herbatniki. Na herbatniki wylać tężejącą masę truskawkową i przykryć drugą warstwą herbatników. Ciasto wstawić do lodówki, aby zastygło.

Masa brzoskwiniowa: 1,5 łyżki żelatyny rozpuścić w małej ilości gorącej wody. Jedną puszkę mleczka kokosowego light wymieszać z 2 łyżkami cukru pudru (można dodać więcej cukru, zależy od upodobań) i rozpuszczoną żelatyną. Do mleczka dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie i pokrojoną galaretkę kryształową. Masę wylać bezpośrednio na ciasto i wstawić do lodówki.

Polewa truskawkowa: galaretkę truskawkową rozpuścić w połowie szklanki gorącej wody. Do rozpuszczonej galaretki dodać zmiksowane truskawki. Wszystko połączyć i wylać na zastygnięte ciasto.

Ciasto schłodzić w lodówce, przed podaniem wyjąć z tortownicy i umieścić na paterze.

* To ciasto można zrobić bez herbatników, trzeba tylko poczekać, aby kolejne warstwy porządnie zastygły.

* Ciasto robiłam w tortownicy o średnicy 24 cm, podobnej do TEJ-KLIK.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Wilczkowy Świat , Blogger