Surówka na miesiąc

Bardzo smaczna surówka, która im dłużej stoi tym jest smaczniejsza. Dodatek zalewy octowej sprawia, że smaki świetnie się przegryzają. Może stać w lodówce aż miesiąc, stąd taka nazwa. Świetna do obiadu i co najważniejsze nie trzeba jej robić codziennie. 


3 kg kapusty
3 marchewki
1 cebula
1/3 szklanki cukru

Zalewa
1,5 szklanki oleju
1 szklanka octu
1/2 szklanki cukru
2 łyżki soli


Kapustę poszatkować, marchewki zetrzeć na tarce jarzynowej,cebulę pokroić w kostkę. Wszystko zasypać cukrem i zostawić na 1 godzinę.

Zagotować zalewę i gorącą zalać warzywa. Wymieszać i poczekać do ostygnięcia. Złożyć do pojemniczków lub słoików, wstawić do lodówki. Najlepiej smakuje po kilku dniach.





2 komentarze:

  1. witam mam zagotowac ocet z olejem ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. Wszystkie składniki zalewy połączyć i doprowadzić do wrzenia :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Wilczkowy Świat , Blogger