Kruche ciasto ze śliwkami i czarną porzeczką

Pyszne, klasyczne kruche ciasto ze śliwkami. Można dodać do niego świeże śliwki lub jak u nas uprażone na patelni. Z dodatkiem smalcu, który nadaje kruchości. Dla mnie najlepsze na ciepło, z kubkiem gorącej kawy lub kakao.  


pół kg. mąki
4 żółtka
5 łyżek cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g. margaryny bezmlecznej
100 g. smalcu
pół kg. węgierek
dżem z czarnej porzeczki
cukier puder (do posypania)


Śliwki umyć, wydrylować, wrzucić do garnka aby się delikatnie uprażyły.

Mąkę przesiać, dodać margarynę i smalec, posiekać wszystko dokładnie. Dodać żółtka, cukier, proszek do pieczenia i wyrobić ciasto.

Ciasto podzielić na 2 części - jedną większą wyłożyć na wcześniej przygotowaną blachę. Posmarować ją dżemem z czarnej porzeczki, na dżem wyłożyć uprażone śliwki, a na nie drugą mniejszą część ciasta (można ciasto pociąć na paski i zrobić ozdobną krateczkę, można wyłożyć jednolitą warstwę, albo jak u mnie porwać na małe kawałki i posypać nimi śliwki).

Piec ok. 50 minut w 180 stopniach. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.






4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Wilczkowy Świat , Blogger