Maxi King

Ciasto bez pieczenia, które przypomina popularny batonik Maxi King. Z pysznym mleczno - karmelowym nadzieniem i polewą czekoladową z orzechami. Bardzo słodkie, no ale przecież ciasto musi być słodkie :) Jeśli ktoś lubi słono - słodkie smaki może użyć solonych orzeszków. Polecam, bo to ciastko zawsze się udaje :)


Masa mleczna:
200 g. masła
3 szklanki mleka w proszku
400 g. serka waniliowego homogenizowanego
1/2 szklanki cukru pudru

Polewa czekoladowo - orzechowa:
1 czekolada mleczna
1 czekolada gorzka
3 łyżki mleka
100 g. orzeszków ziemnych (mogą być solone, ja użyłam niesolonych)

Dodatkowo:
1 puszka masy krówkowej
herbatniki typu petitki (u mnie ok. 80 sztuk małych)



Masa mleczna: masło utrzeć z cukrem pudrem na puszysty krem. Następnie dodawać po trochu mleka w proszku i serka. Całość rozetrzeć dokładnie, aby nie było grudek.

W blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 25x30 cm.) ułożyć warstwę herbatników. Na niej rozsmarować połowę masy mlecznej, przykryć warstwą herbatników. Następnie wyłożyć masę krówkową, przykryć warstwą herbatników, wyłożyć drugą połowę masy mlecznej i przykryć ją ostatnią warstwą herbatników.

Polewa czekoladowo - orzechowa: czekolady połamać na kawałki i razem z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej. Orzeszki posiekać lub podzielić na połówki, wymieszać z polewą i rozsmarować na wierzchu ciasta. Wszystko wstawić do lodówki.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Wilczkowy Świat , Blogger