Lukier plastyczny
Lukier plastyczny jest idealny do dekoracji tortów, ciast, babeczek, do sporządzania drobnych elementów takich jak kwiatki, listki, różyczki itp. Bardzo prosty w przygotowaniu, można go barwić, przechowywać i jest w 100 procentach jadalny. Lukier plastyczny najlepiej kłaść na cieście posmarowanym masą maślaną, wtedy ładnie przylega do ciasta i się nie rozpuszcza.
ok. 600 - 800 g. cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
3 łyżeczki glukozy w proszku
50 ml. gorącej wody
W gorącej wodzie rozpuścić żelatynę, a następnie glukozę.
Połowę cukru wsypać do miski (lub na stolnicę), wlać do niego rozpuszczoną żelatynę z glukozą i wyrabiać jak ciasto. Powoli dosypywać cukier puder jednocześnie wyrabiając lukier na gładką, sprężystą masę. Nie trzeba wsypywać wszystkiego cukru od razu tylko stopniowo - masa nie może być twarda.
Przygotowany lukier rozwałkować na stolnicy posmarowanej olejem (ładnie odchodzi od stolnicy i nie przykleja się) i ozdabiać nim ciasto, torty lub babeczki. Można go barwić przy pomocy barwników spożywczych. Można przechowywać w lodówce w woreczku foliowym, a przed ponownym użyciem ogrzać w dłoniach, aby był znowu plastyczny.
*lukier plastyczny najlepiej rozwałkowywać na specjalnej macie silikonowej, np takiej jak TA-KLIK, podsypując cukrem pudrem, unikniemy wtedy przyklejenia grudek i innych "paproszków".
*do rozwałkowywania lukru najlepiej mieć oddzielny wałek. Ja mam wałek tego typu KLIK, świetnie się sprawdza i nic się do niego nie przykleja.
ok. 600 - 800 g. cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
3 łyżeczki glukozy w proszku
50 ml. gorącej wody
W gorącej wodzie rozpuścić żelatynę, a następnie glukozę.
Połowę cukru wsypać do miski (lub na stolnicę), wlać do niego rozpuszczoną żelatynę z glukozą i wyrabiać jak ciasto. Powoli dosypywać cukier puder jednocześnie wyrabiając lukier na gładką, sprężystą masę. Nie trzeba wsypywać wszystkiego cukru od razu tylko stopniowo - masa nie może być twarda.
Przygotowany lukier rozwałkować na stolnicy posmarowanej olejem (ładnie odchodzi od stolnicy i nie przykleja się) i ozdabiać nim ciasto, torty lub babeczki. Można go barwić przy pomocy barwników spożywczych. Można przechowywać w lodówce w woreczku foliowym, a przed ponownym użyciem ogrzać w dłoniach, aby był znowu plastyczny.
*lukier plastyczny najlepiej rozwałkowywać na specjalnej macie silikonowej, np takiej jak TA-KLIK, podsypując cukrem pudrem, unikniemy wtedy przyklejenia grudek i innych "paproszków".
*do rozwałkowywania lukru najlepiej mieć oddzielny wałek. Ja mam wałek tego typu KLIK, świetnie się sprawdza i nic się do niego nie przykleja.
Zagnieciony lukier plastyczny, gotowy do rozwałkowania |
Najprostsze różyczki z lukru plastycznego |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz