Pasztet bez pieczenia

Bardzo szybki i bardzo prosty pasztet bez pieczenia. Takie fajne smarowidełko, świetne z pajdą świeżego chleba, z dodatkiem suszonych pomidorów, które nadaje mu charakterku :) Doskonała alternatywa dla tradycyjnego pasztetu pieczonego. Polecam gorąco!


300 g. fileta z kurczaka/indyka
300 g. wątróbki drobiowej
kilka suszonych pomidorów
sól
pieprz
2 ząbki czosnku
rozmaryn
tymianek
1/4 kostki margaryny bezmlecznej



Filet pokroić w kostkę, wątróbkę oczyścić, pokroić w większe kawałki i dorzucić do smażonego fileta. Smażyć, aż mięso przestanie być surowe. Ostudzić.


Suszone pomidory pokroić drobno, czosnek przecisnąć przez praskę. Mięso, pomidory, czosnek, przyprawy i margarynę umieścić w malakserze i zmiksować na gładką masę (można też zmielić maszynce do mięsa na drobnych oczkach). Pasztet włożyć do słoika, umieścić w lodówce. Można zapasteryzować, wtedy postoi dłużej.




9 komentarzy:

  1. skąd ty bierzesz te wszystkie pyszne przepisy ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trochę z głowy, trochę od mamy, czasem coś usłyszę, zobaczę, pozmieniam pod siebie i własne potrzeby. Dużo inspiracji jest w internecie, w książkach kucharskich i na spotkaniach ze znajomymi :)

      Usuń
  2. Czym można zastapić margarynę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masłem klarowanym, chodzi o to by konsystencja pasztetu była zwarta i łatwa do smarowania

      Usuń
  3. Świetny przepis! "Objawił" mi się na FB. Wczoraj zrobiłam ;) Moje zmiany - użyłam masła klarowanego, zamiast pomidorów dałam żurawinę, a zamiast świeżego czosnku dodałam mielony czosnek Dary Natury.
    Prosty przepis, szybki w wykonaniu, mało składników, pyyyszny efekt ;) Polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. "Masło (w kostce) nie nadaje się do dłuższego smażenia, ale można wykorzystać je do szybkiego przygotowania jajecznicy. W wyższej temperaturze ulega przypaleniu z wytworzeniem toksycznej akroleiny. Jeśli już chcemy smażyć na maśle, wybierzmy odwodniony tłuszcz mlekowy zwany potocznie masłem klarowanym (lub masłem ghee). Takie masło można podgrzać do wyższych temperatur bez ryzyka przypalenia i wykorzystać do usmażenia np. klasycznego sznycla wiedeńskiego."

      http://www.medonet.pl/magazyny/diety-w-chorobach/czym-smarowac-na-czym-smazyc-,artykul,1650945.html

      Usuń
  5. Dla mięsożerców pewnie pyszności ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super pomysł! Do tego bez pieczenia! Oj będą z nim dobre kanapeczki :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Wilczkowy Świat , Blogger