Grochówka

Staram się przygotowywać zupy często, bo dzieci bardzo je lubią. Dziś u nas pyszna grochówka na wędzonym żeberku. Sycąca i pożywna z fasolą tak ostatnio polubioną przez maluchy. Ze świeżym majerankiem prosto z doniczki. Zapraszamy!


kawałek wędzonego żeberka
1 podpieczona cebula
2 marchewki
1 pietruszka
1/2 selera
kawałek pora
3 liście laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
2 szklanki grochu typu jaś
2 ziemniaki
2 ząbki czosnku
majeranek
olej
wędzony boczek


Groch opłukać, zalać zimną wodą i zostawić przez kilka godzin do namoczenia (najlepiej na noc).

Żeberko zalać wodą, dodać włoszczyznę, cebulę, liście laurowe i ziele angielskie i gotować ok. godziny. Następnie do wywaru wsypać namoczony groch i gotować, aż groch będzie miękki. Do zupy dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, czosnek i wędzony boczek wcześniej pokrojony w kostkę i podsmażony na patelni (opcjonalnie).

Gdy ziemniaki będą miękkie doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Z mąki i oleju zrobić zasmażkę i zagęścić nią zupę. Smacznego!





2 komentarze:

  1. Moja zawsze wychodzi okropna !
    Na pewno skorzystam z przepisu ;)
    www.kolorowe-usta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Wilczkowy Świat , Blogger