Muszelki makaronowe nadziewane mięsem mielonym

Dzisiaj propozycja na danie obiadowe, które wymaga troszkę pracy, ale za to jest bardzo bardzo smaczne. Muszelki z makaronu zapiekane w pysznym sosie pomidorowym, z dodatkiem naszego ulubionego mielonego mięsa. Zrobiłam wersję z serem żółtym i bez sera - dla starszego dziecka.

pół paczki dużych muszelek makaronowych ( u nas makaron żytni razowy)
pół kg łopatki wieprzowej
pół cebuli
kawałek ugotowanego królika (opcjonalnie - ja użyłam mięsa z rosołu z królika)
puszka pokrojonych pomidorów
kilka listków świeżej bazylii
2-3 ząbki czosnku
kawałek żółtego sera
sól
pieprz czarny
pieprz ziołowy


Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odsączyć.

Łopatkę razem z cebulą zmielić w maszynce do mięsa. Doprawić solą, pieprzem czarnym i pieprzem ziołowym, wyrobić jak na kotlety mielone.

Przygotować sos - puszkę pokrojonych pomidorów wlać do garnuszka, dodać posiekaną bazylię, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz. Gotować kilka minut, aby sos się troszkę zredukował.

Do każdej ugotowanej makaronowej muszelki nałożyć farsz mięsny. Naczynie żaroodporne posmarować częścią sosu pomidorowego, na tym ułożyć makaron z mięsem (dość ściśle). Resztę sosu wyłożyć na ułożone muszelki. Posypać obficie startym żółtym serem. Zapiec ok. 30 minut w 180 stopniach.


Jeszcze surowe mięsko, przed nałożeniem sosu i serka

Część bez sera dla naszego alergika

Porcja dla młodszego dziecka

Porcja dla starszego dziecka


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Wilczkowy Świat , Blogger