Rosół z królika

Pyszny, a przede wszystkim zdrowy rosołek, w sam raz na niedzielny obiad. W zamrażarce mam kilka kawałków dorodnego królika od cioci - takie są najlepsze. Kiedy zaczyna się nam przeziębienie od razu nastawiam rosołek. Mięso z królika jest jednym z najzdrowszych mięs. Jest też słodkie więc rosół wychodzi trochę inny niż z kury, jest zdecydowanie łagodniejszy w smaku.

kawałek królika
2 marchewki
1 pietruszka
1 seler
liście selera
3 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
podpieczona cebulka
sól
pieprz
lubczyk
natka pietruszki/koperek


Królika włożyć do garnka, zalać zimną wodą. Dorzucić obrane warzywa i gotować na wolnym ogniu.

Gdy rosół się zagotuje zebrać powstałe szumy (najlepiej za pomocą gęstego sitka), dodać liście laurowe, ziele angielskie i cebulkę.

Gotować na wolnym ogniu i pod przykryciem przez ok. 3 godziny. Pod koniec gotowania dodać sól, pieprz i lubczyk.

Podawać rosół posypany natką pietruszki lub posiekanym koperkiem. Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Wilczkowy Świat , Blogger