Papryka faszerowana

Miałam ochotę na gołąbki, ale nie chciało mi się przygotowywać liści kapusty, jakoś wyjątkowo nie lubię tej czynności. A że sezon na paprykę trwa to trzeba to wykorzystać. Zrobiłam więc farsz jaki zazwyczaj robię do gołąbków, szybciutko wydrążyłam papryki, włożyłam do nich farsz i zapiekłam. Dawno nie było takich papryk więc zniknęły w mgnieniu oka.

6-8 papryk
1 kg łopatki wieprzowej
3 torebki ryżu
1 cebula
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 szklanka rosołu
sól
pieprz
1 łyżka oleju
kawałek żółtego sera



Papryki umyć, ściąć wierzchy niezbyt szeroko, wydrążyć środki, ułożyć ściśle w naczyniu żaroodpornym.

Przygotować farsz - ugotować i wystudzić ryż, cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć. Mięso zmielić w maszynce do mięsa, dodać do ryżu i cebulki, wymieszać. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i koncentratem pomidorowym. 

Gotowy i dosmakowany farsz nałożyć do wydrążonych papryk. Na wierzch każdej papryki nałożyć gruby plaster żółtego sera - na porcji dla naszego alergika nie kładłam sera. 

Do naczynia żaroodpornego wlać ok. szklanki rosołu (skórka papryki będzie miała wtedy delikatny smaczek, nie będzie mdła). Piec ok. 1 godziny (lub dłużej - w zależności od piekarnika, ja mam gazowy więc pieczenie trwało prawie 1,5 godziny) w 200 stopniach. Skórka papryki musi być miękka. Podawać z sosem pomidorowym lub pieczarkowym.

* Jeśli zostanie nam farsz można zrobić z niego pyszne kotleciki albo całość zapiec jako pieczeń. 


Tak apetycznie wyglądają po upieczniu

Papryka bez sera - dla starszego dziecka

Propozycja podania - z sosem pieczarkowym


1 komentarz:

  1. Taka najlepsza. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2015.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Wilczkowy Świat , Blogger