Chlebek bananowy

Jeśli nie macie co zrobić z przejrzałymi bananami, a macie w domu mąkę, jajka, masło, proszek do pieczenia i sodę, możecie szybciutko wyczarować chlebek bananowy. Jest to wypiek pochodzący z kuchni Ameryki Północnej, znany od lat 30tych XX wieku. Wtedy do użytku wszedł proszek do pieczenia i soda oczyszczona. Banany użyte do wypieku powinny być bardzo dojrzałe, wtedy chlebek będzie wilgotny i słodki.


250 g. masła lub margaryny
0,5 szklanki cukru
150 g. mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
2 łyżki wody
2 jajka
szczypta soli
3 dojrzałe banany



Masło ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy dodać jajka i wodę. Mąkę, proszek, sól i sodę przesiać. Dodać do masy i dokładnie rozmieszać.

Banany rozgnieść widelcem lub zmiksować. Dodać do ciasta i wymieszać szpatułką lub mikserem na niskich obrotach. Przelać do formy, najlepsza będzie keksówka. Piec ok. 40-45 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Wilczkowy Świat , Blogger