Jajka z obwódką

Zakochałam się w tych jajkach jak tylko zobaczyłam je na blogu Magdy. Niby zwykłe jajka gotowane, a jednak inne, z bordową obwódką, przypominają rzodkiewki :) Bardzo proste w przygotowaniu, po prostu marynowałam je w zakwasie z buraków przez 8 godzin. Świetnie się prezentują po przekrojeniu, można je faszerować dowolnym nadzieniem, na pewno zachwycą gości na świątecznym stole. Ja jestem nimi zauroczona :)


jajka
zakwas z buraków (przepis TUTAJ - KLIK)
kiełki rzodkiewki (do dekoracji)



Ugotować jajka na twardo, ostudzić i obrać ze skorupek. Włożyć szerszego słoika i zalać zakwasem (jeśli nie macie zakwasu można użyć zalewy z marynowanych buraczków lub koncentrat buraczany). Pozostawić w lodówce przez 8 godzin.


Po upływie 8 godzin wyjąć jajka z zakwasu, wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem, przekroić i układać na talerzu. Udekorować kiełkami rzodkiewki.

*jajka można trzymać dłużej, wtedy obwódka będzie grubsza.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Wilczkowy Świat , Blogger