Piątkowe Inspiracje - Pierogi ruskie

Najbardziej klasyczny przepis na pierogi. Każdy robi je troszkę inaczej, a jednocześnie podobnie. My przepadamy za nimi, dla naszego alergika gotuję specjalnie bez dodatku sera z samymi ziemniakami, a skórkę robię na wodzie i bez jajka. Można zrobić od razu więcej i zamrozić na później. Ja uwielbiam jeszcze z dodatkiem smażonej cebulki i w farszu i też później na talerzu. No i koniecznie z pieprzem ziołowym.
ser biały
ziemniaki
1 duża cebula
sól
pieprz czarny
pieprz ziołowy
mąka
ciepła woda
szczypta soli
olej


Ziemniaki ugotować i przecisnąć przez praskę. Wymieszać z serem i pokrojoną usmażoną cebulką. Doprawić solą, pieprzem czarnym i pieprzem ziołowym.

Z mąki i ciepłej wody zagnieść ciasto. Rozwałkować i wycinać krążki szklanką. W każdy krążek nałożyć trochę farszu i zlepić tworząc kształt pieroga.

Zagotować wodę z odrobiną soli i oleju. Surowe pierogi wrzucać delikatnie do wrzątku, krótką chwilkę pogotować i wyjąć dużą łyżką cedzakową. Ułożyć na talerzu każdy oddzielnie, najlepiej później przełożyć na drugi talerz, aby pierogi się nie pozlepiały. Podawać ze smażoną cebulką, podsmażonym boczkiem lub śmietaną. 


Tyle pierożków do ugotowania 


A tu już ugotowane :)


2 komentarze:

  1. Uwielbiam, ale nie umiem robić dobrych...moim listopadowym wyzwaniem będzie nauczenie się robić idealny farsz ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oprócz sera i ziemniaków u mnie obowiązkowo musi być podsmażona cebulka i pieprz ziołowy... No i sól i pieprz czarny do smaku. Musisz wypróbować kilka "farszów" żeby wiedzieć co Ci najbardziej smakuje. Powodzenia! :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Wilczkowy Świat , Blogger