Dżem malinowy

Bardzo prosty i szybki do zrobienia dżem z malin, który nie wymaga przecierania. Słodkie maliny nie potrzebują dużej ilości cukru, ale jak ktoś woli słodsze dżemy to może dodać cukru nieco więcej niż w przepisie. Dżem malinowy dodaję najczęściej do placuszków, naleśników na słodko oraz ciast. Dzieci lubią też kanapki z masłem i dżemem. Bardzo smakują mi pestki malin w dżemie choć wiem, że nie każdy je lubi.



1 kg. malin
ok. 350 g. cukru
sok z cytryny (opcjonalnie)



Maliny włożyć do garnuszka z grubym dnem, zasypać cukrem i zostawić na ok. godzinę, aż puszczą sok. Następnie zagotować i gotować na wolnym ogniu przez ok. 15 minut, aż dżem nieco zgęstnieje. Pod koniec można dodać sok z cytryny.


Gorący dżem wkładać do wyparzonych słoików i odwracać je do góry dnem. Tak przygotowany dżem malinowy może stać w piwnicy przez kilka miesięcy.

Aromatyczne, jesienne maliny




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Wilczkowy Świat , Blogger