Dżem malinowy
Bardzo prosty i szybki do zrobienia dżem z malin, który nie wymaga przecierania. Słodkie maliny nie potrzebują dużej ilości cukru, ale jak ktoś woli słodsze dżemy to może dodać cukru nieco więcej niż w przepisie. Dżem malinowy dodaję najczęściej do placuszków, naleśników na słodko oraz ciast. Dzieci lubią też kanapki z masłem i dżemem. Bardzo smakują mi pestki malin w dżemie choć wiem, że nie każdy je lubi.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgiFwwcFC6VRh62fHwy3o-hKQf0Uly7gpHuaqjAP7jjaPnAWFq3ik3V_B09d36V1U274InM4gFMuCKK1O0zz4wOBZCIpJLjEGtaEsKp8vOIjtvWE-LAJb3FZw5B-CIeY9AwF3qAW-ds6i8/s640/malin.jpg)
1 kg. malin
ok. 350 g. cukru
sok z cytryny (opcjonalnie)
Maliny włożyć do garnuszka z grubym dnem, zasypać cukrem i zostawić na ok. godzinę, aż puszczą sok. Następnie zagotować i gotować na wolnym ogniu przez ok. 15 minut, aż dżem nieco zgęstnieje. Pod koniec można dodać sok z cytryny.
Gorący dżem wkładać do wyparzonych słoików i odwracać je do góry dnem. Tak przygotowany dżem malinowy może stać w piwnicy przez kilka miesięcy.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgiFwwcFC6VRh62fHwy3o-hKQf0Uly7gpHuaqjAP7jjaPnAWFq3ik3V_B09d36V1U274InM4gFMuCKK1O0zz4wOBZCIpJLjEGtaEsKp8vOIjtvWE-LAJb3FZw5B-CIeY9AwF3qAW-ds6i8/s640/malin.jpg)
1 kg. malin
ok. 350 g. cukru
sok z cytryny (opcjonalnie)
Maliny włożyć do garnuszka z grubym dnem, zasypać cukrem i zostawić na ok. godzinę, aż puszczą sok. Następnie zagotować i gotować na wolnym ogniu przez ok. 15 minut, aż dżem nieco zgęstnieje. Pod koniec można dodać sok z cytryny.
Gorący dżem wkładać do wyparzonych słoików i odwracać je do góry dnem. Tak przygotowany dżem malinowy może stać w piwnicy przez kilka miesięcy.
![]() |
Aromatyczne, jesienne maliny |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz