Sałatka z pesto, smażonymi szparagami i mozarellą
Uwielbiam szparagi smażone z solą, pieprzem i czosnkiem. Szybkie, proste w przygotowaniu, zawsze sprawdzą się idealnie jeśli nie mamy czasu na gotowanie. Sałatka ze szparagami i pesto powstała pod wpływem chwili - zjawili się nieoczekiwani goście i trzeba było szybko coś upichcić. W lodówce miałam szparagi i pesto, makaron w szafce. Postanowiłam to wszystko połączyć i voila :) Sałatka się udała, smakowała więc polecam ją również Wam!
1 opakowanie dowolnego makaronu (ja użyłam wstążek)
kilka łyżek pesto (ja użyłam gotowego pesto, można pesto zrobić samodzielnie)
pęczek szparagów zielonych
1 kulka mozarelli
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i ostudzić.
Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki (końcówki odłożyć, mogą przydać się do przygotowania np. zupy). Wrzucić szparagi na rozgrzaną patelnię, posypać solą, świeżo zmielonym pieprzem i czosnkiem i smażyć, aż szparagi będą al dente. Tak przygotowane szparagi zdjąć z patelni i pokroić w niewielkie (centymetrowe) kawałki.
Przestudzony makaron wymieszać z 3-4 łyżkami pesto, dodać pokrojone szparagi. Wierzch sałatki posypać porwaną mozarellą.
* Do sałatki można dodać pokrojone drobno kabanosy, będzie wtedy bardziej "treściwa".
* Sałatka nie wymaga już doprawiania, szparagi są dość słone, pesto również
* Zamiast smażonych szparagów, możemy użyć gotowanych. Gotujemy je kilka minut w lekko osolonej wodzie, do gotowania szparagów świetnie nadają się garnki wielofunkcyjne tego TYPU-KLIK.
1 opakowanie dowolnego makaronu (ja użyłam wstążek)
kilka łyżek pesto (ja użyłam gotowego pesto, można pesto zrobić samodzielnie)
pęczek szparagów zielonych
1 kulka mozarelli
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i ostudzić.
Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki (końcówki odłożyć, mogą przydać się do przygotowania np. zupy). Wrzucić szparagi na rozgrzaną patelnię, posypać solą, świeżo zmielonym pieprzem i czosnkiem i smażyć, aż szparagi będą al dente. Tak przygotowane szparagi zdjąć z patelni i pokroić w niewielkie (centymetrowe) kawałki.
Przestudzony makaron wymieszać z 3-4 łyżkami pesto, dodać pokrojone szparagi. Wierzch sałatki posypać porwaną mozarellą.
* Do sałatki można dodać pokrojone drobno kabanosy, będzie wtedy bardziej "treściwa".
* Sałatka nie wymaga już doprawiania, szparagi są dość słone, pesto również
* Zamiast smażonych szparagów, możemy użyć gotowanych. Gotujemy je kilka minut w lekko osolonej wodzie, do gotowania szparagów świetnie nadają się garnki wielofunkcyjne tego TYPU-KLIK.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz