Tort z lukrem plastycznym

Moje pierwsze podejście do tortu z lukrem plastycznym. Przyznaję, że miałam lekkie obawy czy się uda, czy lukier nie będzie zbyt twardy, czy nie będzie odstawał od ciasta, czy masa mi się właściwie zetnie... Postawiłam na masy owocowe, aby tort nie był zbyt słodki, bo lukier nadrabiał słodyczą. Tort robiłam na chrzciny najmłodszego dziecka, na komunię też byłby idealny. Użyłam mojego niezawodnego przepisu na biszkopt z 5 jaj ( przepis tutaj tylko zamiast kakao użyłam mąki ziemniaczanej). Zapraszam na słodkie co nieco.


Biszkopt (przepis tu, zamiast kakao jest mąka ziemniaczana)

Masa truskawkowa:
400 ml zmiksowanych truskawek (ja miałam mrożone i zmiksowane wcześniej)
1 galaretka truskawkowa

Masa brzoskwiniowa:
300 ml śmietany kremówki
1 galaretka brzoskwiniowa
kilka brzoskwiń z puszki

Masa maślana:
0,5 kostki masła
1 szklanka cukru pudru
1- łyżki mleka (opcjonalnie)

Lukier plastyczny (przepis tutaj)



Upiec biszkopt, wystudzić i przeciąć na 3 części.


Galaretkę truskawkową rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i zostawić do przestudzenia. Wlać zmiksowane truskawki i dokładnie wymieszać. Gdy masa będzie tężała wyłożyć na spód biszkoptowy, przykryć drugim krążkiem biszkoptowym i wstawić do lodówki.

Galaretkę brzoskwiniową rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Pozostawić do przestudzenia. Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec ubijania wlać zimną ale płynną galaretkę i dokładnie rozmieszać. Brzoskwinie pokroić na plasterki (lub kostkę, jak kto woli) i ułożyć na biszkopcie. Zalać tężejącą śmietaną z galaretką i wstawić do lodówki.

Masło utrzeć na puch, dodać cukier puder i zmiksować dokładnie (jeśli masa jest zbyt gęsta dodać 1 łyżkę mleka). Przygotowaną masą maślaną posmarować wierzch i boki zimnego tortu.

Przygotować lukier plastyczny (przepis tutaj). Lukier rozwałkować, musi być o wiele większy niż średnica przygotowanego tortu, aby objął także boki.  Wyłożyć na tort, docisnąć na bokach, nadmiar obciąć nożem. Z pozostałego lukru przygotować dekorację (u mnie różyczki).

Boki tortu ozdobione lukrem z cukru pudru, który troszkę spłynął - mógłby być gęstszy

Różyczki i srebrne kuleczki użyte do dekoracji

Tort w przekroju z pysznymi owocowymi masami, lukier plastyczny idealnie przylega do ciasta dzięki masie maślanej


*biszkopt trzeba wystudzić, dopiero później kroić, blaty będzie się kroić łatwiej i będą ładniejsze (ja kroiłam ciepły biszkopt więc blaty wyszły mi troszkę poszarpane).

*blaty biszkoptowe najlepiej przekładać w tortownicy, bo galaretki mogą wypłynąć.

*masa maślana nie rozpuszcza lukru więc jest najbezpieczniejsza, gdybyśmy nie posmarowali tortu żadną masą, to lukier odstawałby od ciasta podczas krojenia, a gdybyśmy użyli innej masy (np. z bitej śmietany), lukier mógłby się rozpuścić.

*do dekoracji tortu oprócz lukru plastycznego użyłam także lukru z cukru pudru (przepis tutaj) i srebrnych kuleczek.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Wilczkowy Świat , Blogger