Sernik dyniowy

Sernik typowo jesienny, z dodatkiem dyni, imbiru i kardamonu. Delikatnie słodki, polany lukrem, na spodzie z kruchego ciasta. Bardzo smaczny, idealny do ciepłej herbaty czy kawy. Dodatek dyni sprawia, że sernik ma piękny żółty kolor i subtelny dyniowy smak. Zachęcam wszystkich do spróbowania, mamy teraz takie piękne dynie, wykorzystajmy je!

To mój drugi przepis w ramach akcji dyniowej organizowanej w październiku. Po więcej przepisów z dynią w roli głównej zapraszam do dziewczyn:
Ani, Alicji, Karoliny.
Jeśli chcesz do nas dołączyć napisz proszę w komentarzu lub oznacz zdjęcie na instagramie #akcjadyniowa.  


Kruchy spód:
0,5 kg. mąki
4 żółtka
20 dag. cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
10 dag. margaryny
10 dag. smalcu
4-5 łyżek śmietany

Masa serowa:
750 g. sera twarogowego dwukrotnie zmielonego
1 szkl. cukru
1,5 szklanki puree z dyni
5 jajek
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka imbiru mielonego
0,5 łyżeczki kardamonu

Lukier:
cukier puder
woda



Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić na 2 lub 3 części, w zależności jak gruby spód chcemy mieć. Jedną część rozwałkować i wyłożyć nim tortownicę. Można zaciągnąć brzegi ciasta, będzie bardziej efektownie wyglądało. Pozostałe ciasto zamrozić, przyda się do następnego wypieku. Spód podpiec w piekarniku przez 15 minut w 180 stopniach.


Zmielony ser umieścić w misie miksera. Dodać wszystkie pozostałe składniki. Wymieszać wszystko na niezbyt dużych obrotach, tylko do momentu rozmieszania składników - za długie mieszanie spowoduje napowietrzenie masy, sernik urośnie, a potem opadnie. Wylać masę serową na podpieczony spód, wyrównać i piec około godziny w 180 stopniach. Wyłączyć piekarnik i studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie schłodzić w lodówce.

Z wody i cukru pudru zrobić lukier - tutaj dokładny przepis KLIK. Lukrem polać schłodzony sernik, posypać posypką lub startą skórką pomarańczową.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Wilczkowy Świat , Blogger