Ciasto 3 bit

Bardzo smaczne, szybkie i efektowne ciasto bez pieczenia. Super na imprezy, uroczystości rodzinne czy święta. Najlepsze po nocy spędzonej w lodówce, wtedy herbatniki zmiękną, a smaki się fajnie przegryzą. Bardzo szybko znika z talerza i to jest jego jedyna wada.


ok. 7-8 paczek herbatników (typu Petitki)
1,5 puszki gotowej masy krówkowej

Masa budyniowa:
3 szklanki mleka
1 niepełna szklanka cukru
0,5 kostki masła
4 łyżki mąki pszennej
5 łyżek mąki ziemniaczanej
4 jajka

0,5 litra śmietany 30 %
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki żelatyny
kawałek czekolady lub kakao do dekoracji



Dno dużej blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Na całości rozłożyć herbatniki. Na nie wyłożyć masę krówkową i przykryć drugą warstwą herbatników.

Masa budyniowa: Ugotować 2 szklanki mleka z cukrem i masłem. Trzecią szklankę mleka rozmieszać z jajkami i mąką, a następnie wlać do gorącego mleka. Gotować przez chwilę cały czas mieszając.

Gorącą masę budyniową wylać na herbatniki i przykryć kolejną (trzecią) warstwą herbatników. 

2 łyżki żelatyny rozpuścić w małej ilości gorącej wody i pozostawić do przestudzenia. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder, a następnie na żelatynę. Wyłożyć na herbatniki.

Czekoladę zetrzeć na tarce i posypać na ubitą śmietanę (można posypać kakao).





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Wilczkowy Świat , Blogger