Mini babeczki

Malutkie babeczki w sam raz do koszyka wielkanocnego. Na jeden kęs lub dwa, ślicznie, urocze i bardzo smaczne. Z dodatkiem rodzynek i skórki pomarańczowej, część z dodatkiem kakao. Oczywiście bez mleka, tradycyjnie na żółtkach. Zamiast wody możecie użyć mleka i wbić całe jajka. Dodatki też według uznania, nam bardzo posmakowały ze skórką  pomarańczową.


2 szklanki mąki tortowej
2/3 szklanki cukru
1 łyżka proszku do pieczenia
garść rodzynek
skórka pomarańczowa (u mnie suszona, można użyć świeżej bądź kandyzowanej)
1 łyżka dobrego kakao
2 żółtka
0,5 szklanki oleju rzepakowego
1 szklanka wody



Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać cukier, rodzynki i skórkę pomarańczową.


Żółtka wymieszać z wodą i olejem dokładnie, wlać do składników suchych i rozmieszać. Masę podzielić na połowę, do jednej części dosypać kakao i wymieszać. Gotowe ciasto wlewać do małych foremek, do kilku wlać ciasto jasne, do kilku ciemne (można też wlewać warstwami,wtedy babeczki będą łaciate). Piec ok. 30-40 minut w 180 stopniach.





5 komentarzy:

  1. Takie w sam raz do koszczyczka :) muszę kupić taką formę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie :) nasze babeczki już zostały zjedzone i do koszyczka musimy zrobić nowych. A formę kupowałam na allegro, niedawno też podobne były w Lidlu.

      Usuń
  2. Dziendobry, czy moze mi pani podac iloscy w gramach,szklanka szklance nie rowna,dziekuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zawsze używam szklanek o pojemności 250 ml - mąki to będzie ok. 150 g. a cukru ok. 160-170 g.

      Usuń
  3. Brakuje mi takich foremek, świetne babeczki.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Wilczkowy Świat , Blogger