Sorbet z mango

Przepyszny sorbet, chyba najsmaczniejszy ze wszystkich jakie jadłam w tym roku. Bardzo prosty, nie potrzeba maszyny, wystarczy tylko co jakiś czas mieszać sorbet w zamrażalniku. Mango musi być mocno dojrzałe, wtedy sorbet będzie smaczniejszy. Ale dla mnie każde mango jest pyszne, uwielbiam te owoce i mogłabym je jeść tonami. Zachęcam - spróbujcie!


1 dojrzałe mango
sok z połowy cytryny
0,5 szklanki wody
1 łyżka cukru (opcjonalnie)



Dojrzałe mango obrać (jeśli mango jest twarde wystarczy je odłożyć na kilka dni, samo dojrzeje, będzie miękkie i soczyste) i pokroić na drobne kawałki. Umieścić w blenderze, wlać sok z cytryny i wodę i dokładnie zblendować. Spróbować i ewentualnie dosłodzić cukrem.

Sorbet umieścić w pojemniku i zamrozić mieszając co pół godziny w zamrażalniku, aby pozbyć się kryształków lodu. Można też umieścić w maszynie do lodów i postępować wg instrukcji jej producenta. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Wilczkowy Świat , Blogger