Ogórki w musztardzie

Ogórki z dodatkiem musztardy robiłam wiele lat temu. Od jakiegoś czasu znów za mną "chodziły", a że sezon ogórkowy w pełni to zrobiłam je z przyjemnością. Tym razem nie obierałam ogórków, do słoików wsypałam kilka ziaren kolendry, a zalewę zrobiłam z dodatkiem musztardy dijon. Wyszły naprawdę smaczne, spróbujcie!

ogórki małe
ziele angielskie
gorczyca
pieprz czarny ziarnisty
kolendra

Zalewa:
1 litr wody
1 szklanka octu
2 szklanki cukru
2 łyżki soli
2 łyżki musztardy dijon (ale może być np, sarepska)



Zalewę zagotować i wystudzić. Ogórki pokroić w słupki i ułożyć pionowo w wyparzonych słoikach. Można je obrać ze skórki, można pozostawić bez obierania. Do każdego słoika wsypać łyżeczkę gorczycy, kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu czarnego i kolendry.


Wystudzoną zalewą zalać ogórki, zakręcić słoiki i pasteryzować ok 15 minut. Jeśli mamy duże słoiki można pasteryzować dłużej, ok 20 minut.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Wilczkowy Świat , Blogger