Jajka faszerowane rzodkiewką

Bardzo wiosenne jajka faszerowane rzodkiewką i szczypiorkiem. Znakomita przekąska, przystawka, dodatek do obiadu czy sałatka. Ja najbardziej preferuję wersję śniadaniową. Rzodkiewka wymieszana ze świeżym szczypiorkiem, majonezem (lub jogurtem greckim) smakuje mi najbardziej podczas weekendowych śniadań, kiedy mamy więcej czasu na ich przygotowanie. A na wielkanocnym stole te jajka wniosą odrobinę świeżości, lekkości i na pewno oczarują gości.


5 jajek
kilka rzodkiewek (ja dałam 3)
pół pęczka szczypiorku
2 łyżki majonezu (lub jogurtu greckiego)
sól
pieprz
kiełki rzodkiewki



Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek i przekroić na połowę.

Rzodkiewki pokroić w kostkę, szczypiorek posiekać. Żółtka rozgnieść w miseczce, najlepiej za pomocą małego widelca, dodać pokrojone rzodkiewki, szczypiorek, majonez (lub jogurt), sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać.

Masą rzodkiewkową nadziewać białka. Po wierzchu posypać kiełkami rzodkiewki. Schłodzić w lodówce.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Wilczkowy Świat , Blogger