Koktajl truskawkowo-jeżynowy dla alergika

Pyszny i lekki koktajl truskawkowo-jeżynowy, na bazie mleka kokosowego. Można użyć innego mleka roślinnego, np. owsianego lub migdałowego. Najlepsze są oczywiście świeże owoce, ale jeśli ich nie mamy to mrożone też świetnie się nadadzą. U nas koktajl jest najczęściej na drugie śniadanie.


0,5 litra domowego mleka kokosowego
truskawki - dowolna ilość
jeżyny - dowolna ilość
miód (opcjonalnie, do posłodzenia)



Domowe mleko kokosowe wlać do wysokiego naczynia. Dodać truskawki i jeżyny (ja użyłam mrożonych jeżyn). Wszystko dokładnie zblendować. W razie potrzeby dosłodzić odrobiną miodu (ale nie jest to konieczne, owoce są słodkie same w sobie).

Gotowy koktajl przelać do szklanek, udekorować owocami. Pić zaraz po przygotowaniu. 

* Do przygotowania koktajlu użyłam blendera kielichowego, który świetnie blenduje nawet zamrożone jeżyny.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Wilczkowy Świat , Blogger