Mleko owsiane

Z powodu alergii naszego starszego dziecka bardzo rzadko używam do gotowania mleka, jogurtów, śmietany, sera. Dlatego też często sięgamy po mleko roślinne. Mleko owsiane jest ostatnio naszym ulubionym mlekiem. Dzieci lubią je pić zaraz po przygotowaniu, poza tym mleko owsiane świetnie nadaje się do ciast, deserów, nawet kawy - choć nie pieni się jak zwykłe mleko. Najlepsze jest oczywiście domowej roboty.


2 szklanki płatków owsianych górskich
1 litr gorącej przegotowanej wody


Płatki rozdrobnić za pomocą malaksera (ja użyłam kielicha miksującego do koktajli). Zalać gorącą wodą i odstawić na ok. 40 minut. Im dłużej płatki są namoczone tym mleko jest gęstsze.

Po tym czasie zamieszać miksturę i przecedzić przez gęste sitko, mocno dociskając łyżką, aby odcisnąć resztki mleka. Jeśli mleko owsiane jest za gęste można je rozcieńczyć dolewając przegotowanej wody do uzyskania pożądanej konsystencji.

Gotowe mleko można przechowywać w lodowce ok 2-3 dni.





9 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Najważniejsze, że bez chemii i sztucznych dodatków

      Usuń
  2. Ja kupuję gotowe,próbowałam sama robić ale mi nie wychodzi:\

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj, mi tez za pierwszym razem nie wyszło, ale miałam inny przepis. Z tego wychodzi fajne mleczko :)

      Usuń
  3. Ja kupuję gotowe,próbowałam sama robić ale mi nie wychodzi:\

    OdpowiedzUsuń
  4. Wydaje się proste, kiedyś na pewno spróbuję :) Co prawda nie mam żadnej alergii, nietolerancji itp., ale jestem bardzo ciekawa smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ciekawe co mój syn powiedziałby na takie mleko muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Z resztek po odciśnięciu usmażyłam placuszki na oleju kokosowym [papka bez żadnych dodatków, bo nic ciekawego nie mialam ;) ] i posmarowałam konfiturą - całkiem smaczne drugie śniadanie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O ciekawy pomysł! Ja zrobiłam domowy peeling :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Wilczkowy Świat , Blogger