Pomidory ze śmietaną

Pomidory ze śmietaną i cebulą to kolejny smak mojego dzieciństwa. Z dużą ilością czarnego pieprzu, bo bez pieprzu to już nie to samo. Pamiętam, że po zjedzeniu pomidorów zostawał śmietankowy sosik, w którym moczyło się chleb i w ten sposób wyjadało się wszystko, co do kropelki. Obowiązkowo pomidory ze śmietaną musiały być zrobione w blaszanej miseczce. Taką miseczkę mam do tej pory, jest nieco obita, ale w tym leży jej urok. To bardzo prosty i szybki dodatek do obiadu. Ja dodałam jeszcze natki pietruszki, by było bardziej kolorowo. Dla alergika zrobiłam bez śmietany, z dodatkiem oliwy z oliwek. Pomidory znakomicie smakują też z jajecznicą - i jest to moje ulubione połączenie.


kilka dojrzałych pomidorów
pół cebuli (bardzo dobra jest cebula cukrowa)
3 łyżki śmietany 12%
sól
pieprz czarny
natka pietruszki (opcjonalnie)



Pomidory umyć, przekroić na pół, wyciąć rdzeń i pokroić w księżyce (można również w kostkę).


Cebulę cukrową pokroić w krążki, natkę posiekać (opcjonalnie). Dodać do pokrojonych pomidorów cebulę, natkę i śmietanę. Posypać solą i czarnym pieprzem.

Wszystko dokładnie wymieszać i schłodzić w lodówce. Podawać np. do obiadu, do jajecznicy, nawet same z kromką chleba.

* Pomidory ze śmietaną podaję obowiązkowo w miseczce takiej jak TA-KLIK, ale zerknijcie jeszcze na TĄ-KLIK w kropeczki, jest cudowna!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Wilczkowy Świat , Blogger