Potrawka z królika

Jeśli nie wiecie co zrobić z mięsa pozostałego z rosołu, to ten przepis na pewno Wam się przyda. Zamiast mięsa z królika można użyć mięsa z kurczaka lub indyka. U nas akurat był królik, a konkretnie rosół z królika, z którego zostało mi mięso i warzywa. Dodałam też gotowaną marchewkę i pietruszkę, aby wzbogacić całe danie. Królik i marchewka są słodkie więc do doprawienia potrawki trzeba użyć ostrzejszych przypraw, np. ostrą paprykę czy przyprawę do gyrosa.


mięso gotowane z królika - użyłam 2 udek
gotowana marchewka z rosołu
gotowana pietruszka z rosołu
1 cebula
1 duży ząbek czosnku
1 łyżka koncentratu pomidorowego
sól
pieprz
papryka wędzona
zioła prowansalskie
przyprawa gyros
0,5 l. rosołu/bulionu
garść mąki 

Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na patelni, pod koniec dodać pokrojony drobno czosnek. Mięso z królika pokroić drobno, dorzucić do cebuli i czosnku. Chwilkę smażyć.

Do mięsa wrzucić koncentrat pomidorowy i przyprawy. Całość podsmażyć chwilę, aż aromat przypraw rozejdzie się po kuchni. Następnie zalać wszystko rosołem, zagęścić odrobiną mąki i chwilkę pogotować. 

Gotowaną marchewkę i pietruszkę, która pozostała z rosołu pokroić w kostkę i dorzucić do potrawki. Potrawkę doprawić do smaku solą i pieprzem, jeśli jest taka potrzeba. Podawać z ziemniakami lub chlebem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Wilczkowy Świat , Blogger