Szarlotka dla alergika
Pierwsza w tym roku szarlotka! Pachnąca cynamonem i szarą renetą, bez mleka, białka jajek, specjalnie dla naszego alergika. Kruche ciasto z dodatkiem odrobiny smalcu jest jeszcze bardziej kruche. a Zamiast margaryny bezmlecznej można użyć prawdziwego masła, ciasto jest bardziej pachnące. Polecamy!
15 dużych łyżek mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
10 dag. cukru
5 żółtek
10 dag. smalcu
10 dag. margaryny bezmlecznej
1 kg. szarej renety
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać cukier. Wbić żółtka i wymieszać z mąką. Następnie dorzucić pokrojoną w kostkę margarynę i smalec. Wszystko posiekać, a następnie zagnieść.
Ciasto podzielić na 2 części (mniejszą i większą) i włożyć do zamrażarki, aby się schłodziło. W tym czasie obrać jabłka, pokroić w ćwiartki a następnie w niezbyt cienkie plasterki. Plasterki jabłek wymieszać w 2 łyżkami cukru i łyżeczką cynamonu.
Ciasto wyjąć z zamrażarki, większą część delikatnie rozwałkować i położyć na spód blachy (wyłożonej wcześniej papierem do pieczenie). Na ciasto wysypać plasterki jabłek, wyrównać. Mniejszą część ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach (lub porwać na małe kawałki, jeśli ciasto nie jest mocno zmrożone) i przykryć w ten sposób warstwę jabłek. Piec ok. 60 minut w 180 stopniach.
* Do pieczenia szarlotki użyłam kwadratowej blachy takiej jak TA-KLIK, nieco mniejszej niż blacha o standardowych wymiarach.
* Szarlotkę czy też inne ciasta znakomicie przewozi się w pojemnikach tego TYPU-KLIK, a jeśli mamy sporo ciast świetnie sprawdzi się pojemnik dwupoziomowy TAKI-KLIK.
15 dużych łyżek mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
10 dag. cukru
5 żółtek
10 dag. smalcu
10 dag. margaryny bezmlecznej
1 kg. szarej renety
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać cukier. Wbić żółtka i wymieszać z mąką. Następnie dorzucić pokrojoną w kostkę margarynę i smalec. Wszystko posiekać, a następnie zagnieść.
Ciasto podzielić na 2 części (mniejszą i większą) i włożyć do zamrażarki, aby się schłodziło. W tym czasie obrać jabłka, pokroić w ćwiartki a następnie w niezbyt cienkie plasterki. Plasterki jabłek wymieszać w 2 łyżkami cukru i łyżeczką cynamonu.
Ciasto wyjąć z zamrażarki, większą część delikatnie rozwałkować i położyć na spód blachy (wyłożonej wcześniej papierem do pieczenie). Na ciasto wysypać plasterki jabłek, wyrównać. Mniejszą część ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach (lub porwać na małe kawałki, jeśli ciasto nie jest mocno zmrożone) i przykryć w ten sposób warstwę jabłek. Piec ok. 60 minut w 180 stopniach.
* Do pieczenia szarlotki użyłam kwadratowej blachy takiej jak TA-KLIK, nieco mniejszej niż blacha o standardowych wymiarach.
* Szarlotkę czy też inne ciasta znakomicie przewozi się w pojemnikach tego TYPU-KLIK, a jeśli mamy sporo ciast świetnie sprawdzi się pojemnik dwupoziomowy TAKI-KLIK.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz