Zupa z kurczakiem, mleczkiem kokosowym i kurkumą
Pyszna zupa zawierająca w sobie różnorodność azjatyckich i polskich smaków. Inna niż zwykłe, "codzienne" zupy, z mleczkiem kokosowym i mięsem z kurczaka. Najlepsze jest mięso z udek, bo jest bardziej soczyste i miękkie niż mięso z piersi, ale obojętnie jakiego użycie, na pewno będzie pyszne. Z posiekanym koperkiem i fasolką szparagową jestem pewna, że posmakuje każdemu.
4 udka pozbawione skóry i kości
4 duże ugotowane ziemniaki
200 g. fasolki szparagowej żółtej
0,5 puszki kukurydzy
100 ml mleczka kokosowego light
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka mąki (można pominąć)
1,5 litra rosołu/bulionu/wywaru mięsnego
przyprawa chińska 5 smaków
0,5 łyżeczki kolendry ziarnistej
0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
0,5 łyżeczki kurkumy
pęczek koperku
sól
pieprz
Udka pozbawić skóry i kości (wyluzować). Mięso pokroić w niezbyt dużą kostkę i zasypać przyprawą chińska 5 smaków. Odstawić na pół godziny.
Cebulę pokroić w piórka, czosnek w plasterki. Fasolkę pokroić w centymetrowe kawałki a ziemniaki w kostkę. Kolendrę utłuc w moździerzu razem z pieprzem ziołowym, czosnkiem i kurkumą. Koperek pokroić drobno.
Na dużą patelnię wrzucić cebulę i lekko poddusić. Gdy cebula będzie miękka wrzucić czosnek i smażyć chwilę. Dorzucić ziemniaki i fasolkę, posypać całość przyprawami z moździerza. Wszystko wymieszać i dusić około 5 minut, aby warzywa przeszły aromatem przypraw.
Podsmażone i aromatyczne warzywa przełożyć do garnka, zalać bulionem i doprowadzić do wrzenia.
Udka wrzucić na patelnię i smażyć. Usmażone mięsko wrzucić do zupy, dodać kukurydzę i gotować na małym ogniu aż fasolka i ziemniaki będą miękkie.
Mleczko kokosowe light rozmieszać dokładnie z łyżką mąki. Wlać do zupy i doprowadzić do wrzenia i gotować 2 minuty. Na koniec wsypać posiekany koperek.
* Zamiast mięsa z udek można dodać pokrojone piersi kurczaka.
4 udka pozbawione skóry i kości
4 duże ugotowane ziemniaki
200 g. fasolki szparagowej żółtej
0,5 puszki kukurydzy
100 ml mleczka kokosowego light
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka mąki (można pominąć)
1,5 litra rosołu/bulionu/wywaru mięsnego
przyprawa chińska 5 smaków
0,5 łyżeczki kolendry ziarnistej
0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
0,5 łyżeczki kurkumy
pęczek koperku
sól
pieprz
Udka pozbawić skóry i kości (wyluzować). Mięso pokroić w niezbyt dużą kostkę i zasypać przyprawą chińska 5 smaków. Odstawić na pół godziny.
Cebulę pokroić w piórka, czosnek w plasterki. Fasolkę pokroić w centymetrowe kawałki a ziemniaki w kostkę. Kolendrę utłuc w moździerzu razem z pieprzem ziołowym, czosnkiem i kurkumą. Koperek pokroić drobno.
Na dużą patelnię wrzucić cebulę i lekko poddusić. Gdy cebula będzie miękka wrzucić czosnek i smażyć chwilę. Dorzucić ziemniaki i fasolkę, posypać całość przyprawami z moździerza. Wszystko wymieszać i dusić około 5 minut, aby warzywa przeszły aromatem przypraw.
Podsmażone i aromatyczne warzywa przełożyć do garnka, zalać bulionem i doprowadzić do wrzenia.
Udka wrzucić na patelnię i smażyć. Usmażone mięsko wrzucić do zupy, dodać kukurydzę i gotować na małym ogniu aż fasolka i ziemniaki będą miękkie.
Mleczko kokosowe light rozmieszać dokładnie z łyżką mąki. Wlać do zupy i doprowadzić do wrzenia i gotować 2 minuty. Na koniec wsypać posiekany koperek.
* Zamiast mięsa z udek można dodać pokrojone piersi kurczaka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz