Pieczone udka z miodem

Kolejny pomysł na szybki i smaczny obiad. Pieczone udka z dodatkiem ulubionych przypraw i miodu, który nadaje charakterystycznego smaczku i powoduje, że skórka bardzo fajnie się rumieni. Robi się je bardzo szybko, wystarczy włożyć zamarynowane udka do naczynia bądź rękawa i zapiec.

4 udka z kurczaka
miód, np. gryczany
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki gorczycy białej
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/2 łyżeczki kolendry
1/2 łyżeczki kminku
1/2 łyżeczki chili - dałam trochę mniej



Udka umyć i osuszyć. Przyprawy rozetrzeć w moździerzu i natrzeć nimi udka. Włożyć do lodówki, najlepiej na noc.

Rano wyjąć mięso z lodówki, polać obficie miodem i włożyć jeszcze na godzinę lub dwie do lodówki. W naczyniu żaroodpornym ułożyć udka, piec ok. godziny - półtorej w 180 stopniach.

Pięknie wypieczone udka z rumianą skórką

Dodatek miodu sprawia, że skórka jest fajnie podpieczona i rumiana
U nas z ziemniakami i sałatką z buraczków i papryki


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Wilczkowy Świat , Blogger