Szarlotka królewska

Uwielbiamy ten rodzaj szarlotki. Jest pyszna, orzeźwiająca, bo z lodówki, a bita śmietana po prostu rozpływa się w ustach. Kiedyś robiłam bitą śmietanę z galaretką, ale jak dla mnie ma wtedy taki sztuczny smak. Usztywniam ją teraz dodatkiem samej żelatyny. Najlepsza jest na drugi dzień, aż smaki się przegryzą. 



Biszkopt
3 jajka
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki wody

jabłka uprażone
1 galaretka
350 ml śmietany 30%
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki żelatyny


Przygotowanie biszkoptu - białka ubić z cukrem na sztywno, dodać żółtka, mąkę, proszek i wodę. Piec ok. 20-30 minut w 180 stopniach.

Jabłka uprażyć na patelni tak, aby się całkiem rozpadły. Wsypać do nich galaretkę i jeszcze chwilę gotować. Gorące jabłka wyłożyć na ostudzony biszkopt i wszystko schłodzić.

Żelatynę rozpuścić w małej ilości wody. Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder i żelatynę. Wyłożyć na jabłka. Całość schłodzić w lodówce. Wierzch ciasta można posypać startą czekoladą lub kakao. Smacznego!

* to jest porcja na mniejszą blachę niż standardowa - moja miała 20/26 cm.




8 komentarzy:

  1. Wygląda niezwykle kusząco i z pewnością smakuje wyśmienicie. Faktycznie, królewska szarlotka. Kolejny przepis, który zapisuję sobie do natychmiastowego wykonania. :) Zerknęłam też w inne przepisy i już obserwuję. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło :) Zachęcam do odwiedzin, fajnych przepisów będzie jeszcze sporo :)

      Usuń
  2. Szarlotki uwielbiam, na ciepło, z lodami, bitą śmietaną i masą cynamonu. Takie klasyczne najlepsze, ale Twoja wygląda naprawdę niczego sobie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Nie podawałam ilości, bo zależy ile mamy, ja miałam 2 słoiki już uprażonych, jeśli masz więcej to warstwa jabłkowa będzie po prostu wyższa :)

      Usuń
  4. wygląda pięknie! Dla mnie to chyba jednak zbyt wysoki poziom. Nigdy w życiu nie wyszedł mi żaden biszkopt. pozostaje robienie babeczek ;/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To trzeba próbować do skutku, mi kiedyś też nie wychodziły, dużo zależy od piekarnika. Wierzę, że i Tobie się uda :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Wilczkowy Świat , Blogger