Koktajl jaglany z bananem i miodem

Kaszę jaglaną odkryłam ponad 3 lata temu. Zaczęłam ją gotować starszemu dziecku przy rozszerzaniu diety i tak już zostało, co drugi dzień musiała być kasza jaglana w formie musu z owocem lub dżemem. Jak młodsze dziecko podrosło to też polubiło i teraz obaj domagają się kaszki. Często robię ją w formie koktajlu, zmieniam tylko dodatki. Dzisiaj z bananem, siemieniem lnianym i miodem. 


pół szklanki suchej kaszy jaglanej
1,5 szklanki wody
1 banan
1 łyżka miodu (np. miodu z mlecza)
pół łyżki siemienia lnianego
przegotowana woda lub domowe mleko kokosowe


Kaszę jaglaną wypłukać kilka razy. Wodę zagotować, wsypać opłukaną kaszę jaglaną i gotować pod przykryciem około 20 minut, aż kasza wchłonie całą wodę.

Ugotowaną kaszę włożyć do blendera kielichowego, dodać pokrojonego banana, miód i siemię lniane. Dolać trochę przegotowanej wody lub domowego mleka kokosowego aby rozrzedzić koktajl. Wszystko zmiksować.

Przelać do szklanek lub kubeczków, pić zaraz po przygotowaniu.





9 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie śniadania - jednocześnie syte i lekkie. Kasza jaglana ciągle jest niedoceniana, powinniśmy jak najczęściej wykorzystywać ją w swoich kuchniach. A połączenie banana, miodu i kaszt to zawsze przepis na udaną przekąskę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie! Jak to mówi p. Korżawska - to złoto polskiej ziemi!

      Usuń
  2. Musze robić częściej tego typu śniadania. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja to głównie z myślą o dzieciach, ale robię więcej i też im podbieram :)

      Usuń
  3. a ja muszę zaopatrzyć się w blender!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie, bo naprawdę się przydaje :)

      Usuń
  4. O, w takiej wersji kaszy jaglanej jeszcze nie widziałam. A jaglanka to moje ulubione śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja też bardzo lubię kaszę jaglaną. Tylko najczęściej gotuję ją na mleku od razu z bananem. Ale Twój przepis też wydaje się bardzo ciekawy. Spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nie mogę na mleku niestety, gotuję najczęściej na wodzie, na sypko, część wstawiam do lodówki i mam na kolejne koktajle/kaszki, na następny dzień a nawet na 2.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Wilczkowy Świat , Blogger