Barszcz czerwony z buraczków na żeberkach

Bardzo smaczny barszcz czerwony na żeberkach, nieco inny niż barszcz ukraiński z fasolą, ale równie smaczny. Intensywnie czerwony dzięki dodatkowi cukru i kwasku cytrynowego. Dla naszego alergika była wersja bez jajka i śmietany. Z mięsem z ugotowanych żeberek. Mniam!


1 pasek żeberek wieprzowych
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
2 małe cebule
2 marchewki
1 pietruszka
2 duże buraczki ćwikłowe
kawałek kapusty czerwonej (niekoniecznie)
3 ziemniaki
kwasek cytrynowy
cukier
sól
pieprz czarny
pieprz ziołowy
czosnek
gałka muszkatołowa
lubczyk
majeranek
koperek
mąka i olej do zasmażki (opcjonalnie)



Żeberka zalać zimną wodą, zagotować, pozbierać szumy, dodać ziele angielskie, liście laurowe i gotować na wolnym ogniu.

Do wywaru dodać 2 podpieczone cebule i dalej gotować, aż mięso będzie miękkie. Następnie wyjąć cebule (niekoniecznie), dodać marchewki, pietruszkę i ziemniaki pokrojone w kostkę, buraczki starte na tarce o grubych oczkach i poszatkowaną kapustę czerwoną. Wsypać 1 czubatą łyżkę cukru i odrobinę kwasku cytrynowego. Gotować do miękkości warzyw.

Wyjąć żeberko, obrać z kości i mięso wrzucić do zupy. Doprawić solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami. Można zagęścić delikatną zasmażką, ale nie jest to konieczne. Podawać np. z ugotowanym jajkiem i posypane posiekanym koperkiem.

Wersja dla  alergika 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Wilczkowy Świat , Blogger