Pierogi z wiśniami

Moje towarzystwo uwielbia pierogi i to w każdej postaci: pierogi ruskiepierogi z kaszą jaglanąpierogi z jagodami. Dzisiaj padło na pierogi z wiśniami. Zanim je wszystkie ugotowałam, to praktycznie wszystko zostało zjedzone, dla mnie został tylko jeden... Ze słodką śmietanką lub cukrem. Przepyszne, lekkie, tylko za szybko znikają z talerza.


mąka
ciepła woda
1 łyżka oleju
szczypta soli

wiśnie (świeże, mrożone lub z kompotu - bez pestek)
śmietana 
cukier



Z mąki, ciepłej wody, oleju i szczypty soli zagnieść ciasto na pierogi (proporcje zależą od tego ile chcemy pierogów przygotować).

Z gotowego, rozwałkowanego ciasta wycinać szklanką krążki, a do każdego krążka wkładać po 1 lub 2 wiśnie. Zlepić tworząc pieroga. 

Gotować przez ok. 1 minutę we wrzącej wodzie. Podawać gorące, z cukrem, miodem lub słodką śmietanką (dla niealergików).


Wersja dla alergika

Wersja dla niealergika :)


6 komentarzy:

  1. Muszę wypróbować :) MM uwielbia pierogi -pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie daj znać jak wyszły :) pozdrawiam również!

      Usuń
  2. Mmm, letnie smaki :) Uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też bardzo lubię w lecie, a w zimie.. dobrze, że są zamrażarki :)

      Usuń
  3. Oj, jak dawno już nie jadłam pierogów na słodko! Może w tygodniu nadrobię;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas pewnie też by nie było, ale dzieci zobaczyły wiśnie i od razu - pierogi! :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Wilczkowy Świat , Blogger